galéria megtekintése

Ne hagyjuk az ördögöt felnőni

Az írás a Népszabadság
2015. 02. 19. számában
jelent meg.

Dr. Feldmájer Péter
Népszabadság

Jelentős nemzetközi figyelem övezte a Prágában és Terezinben megrendezett, a holokausztra emlékező 4. nemzetközi fórumot, de a magyarországi médiumok ingerküszöbét csak Milos Zeman, cseh államfő beszéde érte el.

Zeman emlékeztetett arra, hogy a II. világháború előtt felvilágosult cseh újságírók, angol államférfiak pozitívan nyilatkoztak Hitlerről, aki akkor már leírta elképzeléseit az európai zsidóság kipusztításáról. Zeman szerint tévednek, akik azt hiszik, hogy a gázkamrával kezdődött a holokauszt, mert az akkor indult el, amikor először megtiltották egy zsidónak, hogy leüljön pihenni egy parkban. Feltette a kérdést: lehet-e ma is olyan civilizációs visszaesés, mint a harmincas évek Németországában. Igenlő választ adott. Idézte az ISIS egyik katonai parancsnokától: „Lehet, hogy meg fogunk ölni száz-, kétszáz-, ötszázmillió embert, de ez nekünk nem érdekes.” Zeman szerint ezek az emberek egy szuper holokausztot készítenek elő, ami már szinte mindenkit fenyeget. Most még mindenki őrültségnek tekintheti azt a térképet, amely az iszlám kalifátus területét tünteti fel 2020-ra, de Hitlert is őrültnek tartották. Zeman azt javasolta, hogy az ENSZ BT valamennyi tagja mozgósítsa erőit, hozzanak létre közös hadsereget, és csírájában fojtsák el e kalifátust.

Ehhez bátorság kellene. Olyan vezetők, akik kimondják az igazságot, s nem hagyják, hogy az ördög nyugodtan felnőjön. 1936-ban, amikor Hitler bevonult a Rajna-vidékre, egy-két francia és brit hadosztály el tudta volna tiporni őt. Nem lett volna müncheni egyezmény, II. világháború és holokauszt.

 
Ha nem lesz képes a civilizált világ most vereséget mérni az ellenséges erőkre, akkor esetleg csak újabb milliók élete árán sikerül majd őket megsemmisíteni.

Zeman szavai nem először döbbentették meg a simulékonyan fogalmazó diplomatákat. A párhuzam az 1930-as évek és a mostani helyzet között nem erőltetett, és a megoldási javaslata is szükségszerűnek tűnik. A politikusok őrült hőzöngésnek tartják az iszlám harcosok szövegeit, pedig ha azokat nem veszik komolyan, sohasem tudnak velük érdemben szembeszállni.

Az arab vezetők mantraként hajtogatják, hogy fel kell szabadítani a „megszállt” arab területeket. 1967 előtt mindannyian világosan fogalmaztak, Izrael elpusztítását hirdették, majd a hatnapos háború után a szovjet politikacsinálók tanácsára módosítottak a hangsúlyokon, és most már a „megszállt” területek kiürítéséről beszélnek. Ebben a nemzetközi közösség egyetért. Még Izrael is hajlandó a területek egy részének visszaadására. Csak az a kérdés, ki mit tekint megszállt területnek. Sokan egész Palesztinát. Izrael teljes területét. Az ISIS is a megszállt területek felszabadításáról beszél, csak szerintük a hitetlenek megszállták Spanyolországot, Budát, az érsekújvári Vilajetet, az egész Balkánt stb., stb. A megszállók elleni küzdelmük mindenre és mindenkire kiterjed. Logikájuk szerint, ha a zsidók a megszállók, akkor valamennyi zsidó megtámadása, meggyilkolása jogos és igazolt, és a zsidók támogatóinak a legyilkolása szintén. Ha ártatlan gyerekeket gyilkolnak meg Franciaországban, vagy a zsidó múzeum látogatóit Brüsszelben, azzal gyengítik Izraelt. Nem terrorcselekményeket, hanem partizánakciókat hajtanak végre. S mindez éppoly jogos, mint a múlt század nemzeti felszabadító mozgalmainak harcai a gyarmatosítók ellen. Az akkori ideológia szerint a gyarmatosítókat bármilyen eszközzel el lehetett űzni, s a velük érkező civilek is legitim célpontok voltak.

Ma Európában a teljes muszlim lakosság kicsiny töredéke, néhány száz vagy ezer ember tartozik a szélsőségesek közé, de a kegyetlen gyilkosságok végrehajtásához ennyi is bőven elég. És ez akkor is így van, ha az európai polgárok többsége – köztük a muszlimok is – döbbenten figyelik az egyre intenzívebb vérontást.

Az európai politikusok többsége nem veszi komolyan őket, nem értik meg, hogy nem egyszerű terroristákról van szó, hanem háborúról, amelyet minden eszközzel vívnak, Irakban szárazföldi erőkkel területeket szerezve, Libanonban és a Gázai övezetben rakétákkal, Franciaországban egyelőre csak késekkel, bombákkal, géppisztolyokkal. Ugyanannak a gyilkos hadseregnek a különböző egységeit látjuk. Ha nem lesznek képesek a civilizált világ katonái már most vereséget mérni az ellenséges erőkre, akkor esetleg csak újabb milliók élete árán sikerül majd őket megsemmisíteni.

Nagyon sokan elítélik az ISIS eszközeit az arab világban, de arrafelé abban sokan egyetértenek, hogy ahol egyszer már uralomra jutottak az iszlám csapatok, oda joguk van visszamenni.

A háború kitört, ideje lenne elindulni és harcolni mindenütt, ahol ők is harcolnak, és győzni.

A szerző a Mazsihisz volt elnöke

*

A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját.
A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.