galéria megtekintése

Napszám

1 komment

A szerk.

Nem kifizetődő Magyarországon a közért dolgozni. Az egészségügyi és szociális szféra munkavállalói – akiknek már van saját életpályamodelljük kacsalábbal meg kolbászkerítéssel – rendre a lábukkal szavaznak. Utóbbiak a fizetési papírjaikat is posztolják a Face­bookra, amibe a jóérzésű ember bele­pirul.

A pedagógusok (szintén életpályamodellel a tarsolyukban) tegnap tüntettek a megalázó bérek és munkakörülmények miatt. És ők szerencsések: a közalkalmazottak bértáblája egyébként 2008 (!) óta be van fagyasztva, eddig nem tudtunk annyival jobban teljesíteni, hogy nekik egy forinttal is több jusson.

Hasonló cipőben járnak a köztisztviselők is, akiknek nem csak a húsvét előtti kormány-tisztviselői jutalomból nem jutott: az illetékesek hó­napok óta nem hajlandók megmondani, hogy a kormánytisztviselők jövő évi béremelése rájuk is kiterjed-e.

Lenne ok az emelésre: 70-100 ezer forintos (műszaki diplomával, nyelvvizsgapótlékkal, vezetési pótlékkal esetleg 130-150 ezer forintos) nettó fizetésekről beszélünk.

Míg egy minisztériumi főosztály­vezető juttatásai (nem beszélve a megszámlálhatatlan minisz­teri biztos, kormánybiztos, kormánytanácsadó dotálásáról) azonos súlycsoportban vannak a versenyszféra megfelelő szintjével, lejjebb, a politikai helyett az egyszerű hűséget kellene honorálni – a különbség száz­ezrekben is mérhető.

 

Régebben a tanár volt a nemzet napszámosa – ma, öt év NER-győzelmei után napszámosbért kap szinte mindenki, aki az államnak dolgozik.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.