galéria megtekintése

A Fidesz és a napos oldal

Az írás a Népszabadság
2014. 04. 01. számában
jelent meg.


Várkonyi Iván
Népszabadság

Lehet valami összefüggés a kampánycsend megszüntetése és a választás előtti szokásos egyházi buzdításokról szóló hírek hiánya között is: az utolsó pillanatban is elég hirdetni az igét, csak a szavazófülkétől legyen legalább 150 méterre a szószék.

Az égiek a kormánnyal vannak: a megfelelően meleg és napos időjárást a politológusok összefüggésbe hozták már a Fidesz választási teljesítményével is. Jó időben az elkötelezettek aránya nagyobb, rajongóból meg a jobboldalon van több – mondják.

Most már Varga Mihály jóvoltából azt is tudjuk, hogy az időjárás kedvez a szalagátvágásoknak. A nemzetgazdasági miniszter szerint azért nincs köze a választásnak az avatásokhoz (azért nem lesz egyszeri megugrás emiatt a GDP-ben), mert csak arról van szó, hogy szebb időben többet ünnepelnek az emberek. Mondhatta volna azt is, hogy azért adnak most át mindent, mert az európai uniós költségvetési ciklus végén járunk. De nem mondta.

 

Tény, hogy a kormánynak sok mindennel van szerencséje – hiánylefaragásban kétségtelenül jobban teljesített. Az ár persze magas (különadók címén fizetjük), de kár volna ezen fanyalogni: a deficit alacsony, és tartósan az. Annyira kicsi, hogy abba még bőven belefért volna a takarékszövetkezetek államosítás utáni – és a voltaképpeni eladás előtti – megsegítése is. Az EU azonban – újabb gazdaságdiplomáciai siker vagy óriási szerencse, esetleg isteni közbeavatkozás – elfogadni látszik a javasolt elszámolást. E szerint a takarékok feltőkésítése nem állami kiadás, ennek következtében az elszámolás szerint a hiány alacsony, az adósság meg csökken. Utóbbi persze némi bűvészkedés árán – de ki emlékszik majd néhány hónap múlva, hogyan érték el a mutatók javulását, ha egyszer megcsinálták.

Vargának tegnap kisütött a nap, és ünnepelt, ilyenkor pedig érthető módon nem foglalkozik olyan apróságokkal az ember, hogy miért ennyire kedvező a folyó fizetési mérleg alakulása. Mert az csak első ránézésre szép. Csak Matolcsy György mondaná el szépen felsorolva, összefüggéstelenül a kedvező számokat – Varga Mihály soha. Ő látja az árnyékokat is.

A szép számok és a sokasodó átadások között az összefüggést valójában Brüsszel jelenti: azért ekkora a többlet a fizetési mérlegben, mert a beruházásokat az unió (vagyis a beáramló tőke) finanszírozza. A magánszektor – Matolcsy hitelprogramja ellenére – nem igazán fektet be (a beruházási ráta a túladóztatás miatt is alacsony). Aligha lehet tartós tehát az a növekedés, amely ezekre a tényezőkre alapoz.

A jó idő kedvez az építőipari munkáknak, ahogyan a határidő is – a Várkert Bazárt csütörtökön adják át, és ugyan semminek semmi köze a választáshoz, de azért nem lepődnék meg, ha az I. kerületi GDP kategóriákkal lenne magasabb az első negyedévben.

Mindenesetre annyi embert harminc éve nem láttam a Lánchíd utcában, mint az elmúlt napokban.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.