galéria megtekintése

Nagytőkebukta

Az írás a Népszabadság
2015. 08. 29. számában
jelent meg.


Marnitz István
Népszabadság

Ez most nem jött össze. A kormányfő által hőn támogatott magyar nagytőke a jelek szerint lemaradt a Szlovák Villamos Művekről. Pedig a magyar jelentkezés igazi nagykoalíciós szövetségnek számított.

Az egyik oldalon Csányi Moljával (amely, mint tudjuk, nem az övé, csak kicsit, de mégis mintha ott is ő lenne a főnök a döntéseket meghozó Hernádi Zsolt mellett), a másik oldalon pedig Simicska MVM-jével (ami szintén nem az övé, hisz az államé, a miénk, 2010 után mégis úgy tűnt, neki adatott meg a lehetőség az energiacsoportot saját szája íze szerint formálni).

És akkor a két oligarcha (bocsánat, Orbán Viktor szerint nagytőkés) kart karba öltve ráindul a szlovák atomerőművekre, a Kárpátok bérceinek vízerőműveire meg a bősire. Ez aztán pikáns – csettinthettünk. A Mol és az MVM igyekezett ugyan a jelentkezést tisztán szakmaiként beállítani, mégis ők tudják leginkább, hogy az ilyen nemzetstratégiai ügyek kizárólag politikázós-oligarcházós szemszögből értelmezhetők.

Robert Fico vajon miért pont az után vette el a bősi vízerőmű üzemeltetését a Szlovák Villamos Művektől, hogy annak többségi tulajdonosa, az olasz Enel piacra dobta részvényeit? Bős magyar kézen… na ne! A jelentkezés Mol-oldalról oligarcházós szemszögből se számított rossznak: a tényleges ajánlatot a Mol szlovák párja, a Slovnaft tette, amelyet idestova tizenöt éve – egy kezdeti benzináras szívatást leszámítva – teljes politikai nyugalom közepette irányíthat a Mol. Ez pedig alapvetően a Slovnaftot vezető szlovák oligarchának, a kiterjedt kapcsolatrendszerű Világi Oszkárnak köszönhető.

 

A Molnak van pénze is, de ott Hernádi Zsolt horvát büntetőeljárása a gyenge pont. Az elnök-vezérigazgatónak a fülét ugyanis manapság leginkább a horvát alkotmánybíróság elvi iránymutatásaira kell hegyeznie. Az MVM viszont siralmas képet mutat: az állami csoport a Simicska–Orbánkorszak szakszerűtlen „energiapolitikai” döntései nyomán szétbarmolva, lerongyolódva állt a kalandnak, ráadásul a kormányfő leszaporító anyagozása után el is került Simicskától. Most talán a MET-hez, azaz – mily meglepő – Csányihoz közelít, vagy tán inkább lebeg a semmiben.

Ezalatt viszont Csehországban is zajlott egy párhuzamos oligarchatörténet, Daniel Kretinskyvel a főszerepben, aki egy szokásos, kissé lyukacsos felemelkedéstörténet után negyvenévesen Kelet-Közép-Európa egyik legnagyobb, százmilliárdos vagyonú energetikai befektetője, háttérbe szorítva Csehország – az MVM-nél nagyságrendekkel sikeresebb – állami energiacsoportját, a CEZ-t.

A két oligarchasztori megmérettetett, és győztek a csehek. Közben pedig Kretinsky cége, az EPH csendben megvette Budapest hőerőművét is. Válassz magadnak jól oligarchát, és aztán legyen rá gondod, mert különben mások izmosabb oligarchái lenyomják – szólhatna az aktualizált uralkodói intelem. Nagytőkéseink helyében most igazán aggódnék: Kretinsky ugyanis állítólag nagy híve a focinak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.