galéria megtekintése

Nagyhatalom

Az írás a Népszabadság
2015. 01. 30. számában
jelent meg.


Tamás Ervin
Népszabadság

Nehéz lehet létesítményt avatni. Össze kell szedni minden szépet és jót az újszülöttről, akár gyász esetén az elmenőkről. Az előbbi esetében azonban új divat kezd meghonosodni, a helyszín hirtelen fölmagasztosul, túlnő önmagán, az alkalom lehetőséget kínál arra, hogy a konkrét beruházás csupán kiindulópontja legyen a nagyzolásnak: Magyarország a világ, a földrész, de legalábbis a régió nagyhatalma lesz az adott profilban, témában.

Ez nyilván a leszakadásellenes hangvétel hatásos fordulata, lépten-nyomon beleütközik az ember. Néhány napja Szijjártó Péter külgazdasági miniszter egy víztechnológiai kutatóközpont avatóján Nagykanizsán ragadtatta el magát. Szerinte a felhalmozott szaktudás, tapasztalatok és hagyományok predesztinálnak minket arra, hogy a világ víziparának egyik vezető országa legyünk.

Bős–Nagymarossal élcelődni még ma sem ajánlatos, de az leszögezhető, hogy a rendszerváltás idején az úgynevezett vízügyi lobbi több mint szálka volt a politikusok szemében, s megszenvedték ezt a magas színvonalon működő vízügyi igazgatóságok, de még a szakmérnöki képzés is. Értékes természeti kincsünk a víz, termál- és gyógyvízben szintén gazdagok vagyunk, ám sem a gyógyászatban, sem a turizmusban nem hozott ez világsikert, ahogy a kormányfő fogorvosának nevével fémjelzett, külföldieket vonzó fogászati támogatás sem sokszoros állami bevételt.

 

Az álmokban merész, a tervekben nagy ívű és a megvalósításban döcögő gyakorlat számos esetben hiteget bennünket a kiemelkedés esélyével, s ehhez jó néhány területen meg is volna a lehetőség, azután mégis szétfoszlik, semmivé válik az ígéretes perspektíva. Budapest, ahogy mondták, lehetett volna a régió központja. Lehetett volna. Az ország hídfőállás? Naná! Logisztikai központ? Persze. A gyógyszeripar Mekkája? Startup-nagyhatalom? Legyen. De van is meg nincs is.

Megannyi termékünk-terményünk futhatna be világkarriert, s valószínűleg rengeteg oka van annak, hogy a röppálya általában rövidebbre sikerül. A bombasztikus jelzőkkel bőkezűen bánunk, de laikusként néha arra gondolok, hogy érdemes volna egyetlen vitán felül álló, kitűnő produktummal amolyan próbaüzemet lefuttatni, hiszen az most úgyis divatos. Nem sajnálni a pénzt a kísérletezésre, a marketingre, a csomagolásra, a sztenderd minőségre és még mit tudom én mire – töltse csak be a teret a gépház zaja, de legyünk végre tisztában a világhír, a bombaüzlet ismérveivel, nagyságrendjével.

Szerényen csak néhány területre vagy termékre kéne fókuszálni. Azokat nem erőviszonyok, politikai lobbik, ismerkedési estek protekcióival kiválasztani – az elhatározott prioritások mellett határozottan és tartósan kiállni, forrásait biztosítani. Jó ideig csendben maradni, nem hőzöngeni. A belső irigységeket, sárdobálást legyőzni, találékonynak lenni, vonzóvá válni.

Ebben a műfajban – szegény Overdose esete is mutatja – nem jó csupán egy lóra tenni, de állandóan lovat váltani se. Most itt ez a nagy felhajtással bemutatott csodazongora.

Tessék, figyelünk.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.