galéria megtekintése

Munkaerőtlenség

7 komment


Hajba Ferenc

Akár Rodolfo bűvészkezét egykoron, úgy érdemes figyelni a nyugati határ közelében praktizáló magyar fogorvosokat. Nem azért, mert csalnak, hanem mert különös érzékük van a piachoz, közülük sokan jobban ismerik a magyar munkaerő mozgását és szükségleteit, mint bárki. Miután rendelőiket fölfejlesztették, saját külföldi fogbetegeiknek szánt panzióikat megépítették, néhányan új munkásszállókba fektették az így megkeresett pénzüket.

Évekkel ezelőtt megindultak ugyanis a keleti és észak-keleti magyar megyék munkavállalói Nyugat-Magyarországra. S ha már eljutottak Mosonmagyaróvárig, Jánossomor­jáig, Sopronig, nem álltak meg a határ magyar oldalán, hanem Ausztriában kerestek munkát, s találtak is: főleg az építőiparban, a mezőgazdaságban és a vendéglátásban. Át nem költöztek, hanem a magyar települések albérleteiben, panzióiban, munkás­szállóin laknak, s naponta utaztak át a munkahelyükre.

A magyar társadalmi mobilitás viszonylagos felgyorsulása tehát a nyugat-magyarországi munkaerőhiányt nem oldja meg. Ráadásul a munkaadók nem csak ebben a régióban panaszkodnak a hiányra. Ágazatonként más a helyzet, de a kormányhivatalok rendre közlik: jóval több az álláshely, mint az álláskereső. Elhelyezkedni viszont mégis nehéz. Magyarországon egyszerre van jelen a munkaerőhiány és a munkaerő-felesleg. Az állástalan emberek egy része végzettsége, egészségi állapota miatt a szabadpiacon még átképzéssel sem tud érvényesülni. A közmunkások útját kijelölte a kormány, nagy többségük már nem képes kiszakadni az ördögi körből.

 

Az átképzések kusza világában a gazdasági kamara nemcsak igényeket fogalmaz meg, hanem a kormány hű kiszolgálójaként az oktatáspolitikai stratégiában is részt vállal, nem feltétlenül kiérlelt szakértelemmel. A felnőttképzés pedig Magyarországon esetleges, átgondolatlan és szervezetlen.

A hazai kritikus állapotokra, hiányokra való ráébredés a politikusokból reflexszerűen a bérek emelésének szorgalmazását váltja ki. Az állam a minimálbéreket meg tudja ugyan emelni, ám az ilyen beavatkozások a gazdaság teljesítőképességének nagyobb arányú növekedése nélkül nem teremtenek jobb helyzetet.

A ­piaci alapon működő világcégek szikével faragják le költségeiket, úgy emelnek. Csak így lehetne. A Magyarországon letelepült járműiparnak óriási versenytársai vannak például Lengyelországban és Szlovákiában. Ha a Győrben gyártott motorok a béremelések miatt megdrágulnak, akkor az Audi anyacége majd a lengyelországi gyárából vásárolja meg azokat.

Ha pedig ilyen kis bérért a magyar ember nem dolgozik, jöhetnek a külföldiek. S a jelek szerint jönnek is. Győri cégek például magyarul beszélő ukránokat csábítanak át. Varga Mihály az unión kívüli országokból érkező emberek fogadását is támogatná. Ha haszon remélhető tőlük és nem menekülnek, aligha kell bizonyítani kereszténységüket, s azt, hogy családban élnek.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.