Munka, aztán gyerek

A Fidesz az a párt, amely „a nemzeti ügyeket megfogalmazza – és ezt nem állandó vitában teszi, hanem a maga természetességével képviseli”. Orbán Viktor így fogalmazta újra a „haza nem lehet ellenzékben” tételt, ezúttal kormányzati perspektívából. Persze vannak más pártok is, amelyek legfeljebb bitorolhatják a hatalmat, amikor az országot tépő balsors kegyetlen játékot űz, ők a „helytartótanács”, amely magától értetődően a nemzeti sorskérdésekben csak ártani tud.

A legfontosabb sorskérdés pedig a népesség csökkenésének megállítása. Nem véletlenül kísérte végig az utóbbi nyolc évet – nemzethalálhoz illő hangszerelésben – a vád, miszerint a szocialista–liberális kormány e területen is kudarcot vallott. Igaz, az első Orbán-kormány utolsó évében nagyjából kétszer annyi fővel fogyott a lakosság, mint a Bajnai-kormány évében, ez az összefüggés nem akadályozta a fideszes képviselőket abban, hogy a magyarság fogyását az előző kormányok „rombolásának” következményeként mutassák.

Ami éppen olyan komolytalan állítás, mintha valaki a második Orbán-kormány színre lépésével magyarázná a lélekszám tízmillió alá csökkenését.

Ami a fordulat lehetőségét illeti, az ennél bonyolultabb. Az okok feltérképezése és a megoldás meghatározása nem az. Ha létezik konszenzus, akkor a mai Európa népesedéspolitikája az a terület, amelyben teljes körű az egyetértés a szakértők között: a népességszám növelésének kulcsa a nők munkaerő-piaci biztonságának erősítése. Hagyományos elképzelés szerint ez ellentmondás. Hiszen a nők dolga a szülés, pont hogy nem dolgozniuk kellene, mert akkor hogyan lesz gyerek.

Mégis azokban az országokban jobb a demográfiai helyzet, amelyekben a nők foglalkoztatása magas, és a nők munkavállalását segítő intézményrendszer (bölcsőde, részmunka stb.) fejlett. Ahol viszont a foglalkoztatás alacsony és a nők szempontjából diszkriminatív, a demográfiai helyzet romlik. A konzervatívoknak ezért el kell dönteniük, hogy melyiket tartják fontosabbnak: a hagyományos nemi szerepek erősítését vagy a népességnövekedést. A kettő együtt nem megy.

Ha innen nézzük, a kormány eddigi intézkedései ellentmondásosak. A gyes idejének meghosszabbítása nem segíti a nők munkavállalását. Az új adókedvezmények ugyan több pénzhez juttatják a gyerekes családokat, de ezt csak azok érzik meg, akiknek legális munkájuk van. Csakhogy ilyen fiatalból kevés van. Ha csak e körben születik több gyerek, a demográfiai robbanás elmarad. Akiknek viszont bizonytalan a munkaerő-piaci helyzetük, azoknak nem plusz tízezer forint hiányzik, hanem a kiszámítható bér. Továbbá a tudat, hogy a munkahely akkor is meglesz, amikor a szülés után elhelyezkedne. És ha meglesz, tudja is hova vinni a gyereket munkaidőben.

Előbb kell az egymillió új munkahely, aztán jöhet az egymillióval több gyerek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.