galéria megtekintése

Működjünk együtt, gyerekek!

Az írás a Népszabadság
2015. 04. 29. számában
jelent meg.


Uj Péter
Népszabadság

„A vidéki zenei élet helyzetét vizsgálja az a kutatás, amelynek célja, hogy a jövőben több helyszínen, jobban sikerült turnékat lehessen rendezni Magyarországon. A felmérés előreláthatóan több ezer zeneipari szakember és zenész bevonásával, a Cseh Tamás Program keretében valósul meg.”(A Cseh Tamás Program közleménye a vidéki zenei élet helyzetét kutató vizsgálatról, amely a Cseh Tamás Program keretében kerül megvalósításra)

Midőn ezt „írom”, a miniszterelnök Pécsett/ütt folytatja átfogó jelentőségű, tényfeltáró jellegű, nagy sikerű, országos megyeijogúváros-turnéját. Lapzártakor sajnos nem tudom még, pontosan hány folyóméter autópályát ígért és hova (a pécsiek szerintem már megtanulták, mennyit ér ez a mindenáron soksávoskodás), csak azt, hogy bámulatos gyorsasággal le-re-a-gál-va a Jobbik előretörését a metatematizálás széles harcmezején, a halálbüntetés napirenden tartása mellett tette le garast, azaz a voksát, legott kardoskodott egy kicsit.

Majd (kisvártatva) széles körű érdeklődők mellett együttműködési megállapodást írt alá, a szokásosnak mondható ünnepélyes keretek és zászlórengeteg közé szorulva.

Talán nem is gondolunk bele a szürke hétköznapok monoton taposómalmában, talán nincs időnk elmélázni azon, hogy milyen szép gesztus is ez a kormány részéről! Hogy tudniillik deklaráltan hajlandó együttműködni tulajdon városaival. Polgáraival kvázi. Ünnepélyes keretek között. Hogy fejleszt, ígér, tervez, fáradozik, beszél, aláír. Nem csak úgy, mondjuk, sanyargat.

 

Ilyen Gyurcsány alatt nem volt. (Bár mintha akkor lettek volna innovációs központok álmodva a pólusvárosokba, talán Miskolc is akkor vált a nanotechnológia fellegvárává.)

Én csak azt sajnálom, hogy a hungarikumminiszter rendszeresen nem tudja elkísérni a kormányfövet ezekre a szép és felemelő alkalmakra, mert ő igen hatékonyan tudná ezen keretek között kiemelten képviselni a kormány jelenlevését mind személyében, mind érdeklődő tekintetében.

De bokros teendői, gondolom, frekventáltan más-máshová szólítják, például éppen a pécsi látogatás napján hozta meg az Országgyűlés az egyébként is példa nélkül állóan okos és hasznos hungarikumtörvény történelmi jelentőségű módosítását, amelynek értelmében ezentúl külföldi dolog is lehet hungarikum, amennyiben megfelelően magyar. Talán még nem látjuk igazán ennek a szabálynak a jelentőségét, de azt érezzük, hogy éppen ideje volt valami váratlant húzni hungarikumfronton, mert az e téren eddig vitathatatlanul világelső kormányunk mintha leheletnyi lépéshátrányba látszott volna kerülni a nemzetközikum-jogszabálygyártás öldöklő versenyében. A minap azerbajdzs testvéreink és példaképeink ugyanis minden azeri vendéglátóhelynek egységes azeri reggeli kínálását írták elő az azerikumok és az általános azeri jelleg erősítése végett.

Nem könnyű kimondani, de van még mit tanulnunk.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.