galéria megtekintése

MostMi van?

Az írás a Népszabadság
2015. 01. 05. számában
jelent meg.


Pető Péter
Népszabadság

Királyság is lehet Magyarországon, hisz miénk a világ legszebb koronája – idézte az Origo a szónokok egyikét a 2006-os Kossuth téri demonstrációk idején. Aztán Magyarország nem lett királyság, az akkor kormányzó baloldalt viszont kiütötték a következő választáson. Meg az azt követőn.

Mindezt azért fontos rögzíteni, mert nem kevesen számológéppel közelítik meg az aktuális tüntetéseket, hogy azonnal ellenőrizzék: az elhangzott követelések miként alakítanák a büdzsét. A radikális túlvilágosultak nyilván azt tartanák helyesnek, ha A Város Mindenkié csoport aktivistája a bérleti díjak emelése mellett foglalna állást, mert az szolgálja a lakáspiac revitalizációját. Érthetetlen számukra, hogy ehelyett arról beszél, amiben hisz.

Hogy teljes a káosz, azt jelzi Gőgös Zoltán szocialista képviselő értékelése is. A szocialista politikus azért akadt ki a MostMi tüntetése előtt, mert a szervezőknek nem kellett Kész Zoltán, a veszprémi időközi választás civil, „összefogás” által támogatott jelöltje. Tényleg, mintha a politikai mulatóban lennénk: Gőgös például ráébredhetne, nem a kívánságműsorban van. El kell döntenie, hogy a demonstrációk szervezői politikai ellenfelei-e, vagy sem. Ha igen, szervezhet rájuk demonstrációt, aztán a célcsoport tagjai eldöntik, melyik rendezvényen vesznek részt.

 

Orbánnal sem lesz könnyű ugyanis rivalizálni, ha a közben önmagától visszavonuló Várady Zsolt túl nagy falat volt. Lehet idegeskedni, mert nem azt csinálja, amit a pártok szeretnének, ám ő nem is erre a feladatra jelentkezett. Természetesen ezúttal is azért születnek a valósághoz nehezen illeszkedő, de legalább okosnak vagy dühösnek tűnő kommentárok, mert mindenki a Nagy Terv szempontjából vizsgálja a jelenséget. Az, ugye, arról szól, hogy az elégedetlenkedők egyesülnek, elzavarják a Fideszt. A pártos verzió szerint megbocsátanak a magukat rendre exkuzáló ellenzéki politikusoknak, s együtt bontják le a rendszert.

Az antipártos megoldás szerint kidolgozzák a komplett közpolitikai csomagot, amellyel újjáépítik az országot, megalapítják a soros köztársaságot, s eltemetik az emberöltő alatt sem bizonyító politikai elitet. Csakhogy van egy apró zavaró tényező: a valóság. A képlet ugyanis sokkal bonyolultabb annál, mint hogy pártnyafogás, civil kurázsi és álomkommandó seperc alatt megoldja.

A felfokozott hangulat és a türelmetlenség érthető, hiszen például a MostMi január 2-i tüntetéséről annyi vezércikk, kommentár, Facebook-poszt jelent meg, amennyi ellenzéki pártrendezvényekről már régen nem. Hogy közben kisebb a bulika, több beszéd untat, s minden estére jut egy demokrácia-szakértő? Az most kevéssé érdekes, mert a Százezren az internetadó ellen Facebook-csoport február elsejei rendezvényére néhány nap alatt majd hétezren jelentkeztek be. Azaz egyelőre csak azt látjuk, hogy most mi van. Meg azt: sokakat érdekel, mi lesz.

Amíg erről az egészről, amit még megnevezni is nehéz, nincs több tudásunk, addig legalább azt tartsuk észben: nem is olyan régen azt mondták egy színpadon, hogy miénk a világ legszebb koronája.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.