galéria megtekintése

Most az egyszer!

Az írás a Népszabadság
2014. 12. 05. számában
jelent meg.


Szilvássy József
Népszabadság

Többesztendős ígérgetés után a Magyar Közösség Pártja nyilvánosságra hozta szlovákiai autonómiatervezetét. Nem jelentéktelen szépséghibával. Ugyanis nem készült el a dokumentum szlovák és angol fordítása, így aligha lehet szélesebb körben megvitatni. Ez tökéletes fordításokkal együtt sem ígérkezik könnyűnek. Példaként a Vajdaságot említhetjük, ahol Hódi Sándor szakértői csoportja már 1992-ben kimunkálta az autonómiakoncepciót, de ennek legfontosabb elemeit csak 2009-ben, a Magyar Nemzeti Tanács jogköréről is rendelkező törvény elfogadása után léptették életbe.

Ráadásul jelenleg Európában nincs kedvező széljárás a Kárpát-medencei magyar nemzeti kisebbségek indokolt közösségi igényeinek támogatására. Földrészünk meghatározó politikusai inkább a menekültek százezreinek befogadását és a betelepültek okozta egyre súlyosabb gondokat tartják égetőnek, nem az őshonos kisebbségiek jogbővítő törekvéseit. További akadályt jelent az is, hogy a jelek szerint Brüsszelben a magyarnál jóval befolyásosabb a szlovák és a román diplomácia.

Így már az is apró sikernek számít, ha az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának az elmúlt napokban lezajlott genfi fórumát követően bekerül a hivatalos jelentésbe a Székely Nemzeti Tanács indítványa, amely szerint az autonómiaformák nem a konfliktusokat lezáró engedmények, hanem azokat megelőző, alapvető emberi jogi garanciák, amelyek nem ássák alá az érintett államok területi egységét. A szlovákiai és a romániai politikusok többsége ugyanis elsősorban az utóbbi, állítólagos veszély miatt veri félre a harangokat, miközben tíz körömmel nemzetállami téveszméibe kapaszkodik.

 

A helyzetet csak súlyosbítják a kisebbségi magyar pártok viszálykodásai. Erdélyben leárulózták az RMDSZ regionális vezetőit, akik Allen Kassofnak, az amerikai Project Of Ethnic Relations jogvédő szervezet egykori igazgatójának kezdeményezésére Brassópojánában kétszer is tárgyaltak román politikusokkal. Mások egymás tervezetét vesézik ki. Egyik találó megállapítás szerint immár a székelyföldi autonómia ügye is lövészárok-politikává süllyed.

Szlovákiában egyelőre vihar előtti a csend, viszont egynémely szlovák publicista máris szembeállítja a Magyar Közösség Pártjának dokumentumát a Híd párt tervezetével. A Bugár Béla vezette tömörülés beérné ugyanis kulturális és oktatásügyi automómiával, továbbá azzal, ha a magyar is hivatalos nyelv lehetne a déli régiókban. Ám a Fico-kabinet még erről sem akar hallani. Az önkormányzatiság erősítése helyett centralizációra, a jelenlegi nyolc helyett három megye visszaállítására törekszik. Vagyis a várható felvidéki magyar–magyar rivalizálásnak sincs semmi értelme.

A magyar kormány szakértőinek szerepe előremutató lehetne, ha legalább ebben az ügyben nem tekintenének egyeseket kegyenceknek, másokat mostohatestvérnek. Mert az egymással csatázó kisebbségi politikusok hosszabb távon csak akkor lehetnek eredményesek, ha mindannyian ugyanazt kérik vagy követelik.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.