galéria megtekintése

Most a vallás öl

Az írás a Népszabadság
2014. 11. 20. számában
jelent meg.


Miklós Gábor
Népszabadság

Mi kell ahhoz, hogy két jeruzsálemi fiatal arab késekkel, baltákkal és egy pisztollyal felszerelkezve rátörjön egy csoport imádkozó idősödő idegenre és gyilkolni kezdje őket? Szinte minden napra esik mostanában valamilyen merénylet Izraelben és a megszállt területeken, s azt követi valamilyen megtorlás. A napokban például lerombolták az egyik gázoló terrorista házát. Ezt az izraeli állam egy a britektől örökölt törvényt felhasználva teszi. Most újabb házakat akarnak szétdózerolni. A fanatikusokat azonban ez nem rettenti el.

Az elmúlt húsz évben a megszállt területek lakói egyre messzebb kerülnek egymástól. Furcsa módon az 1967-es hatnapos háború utáni megszállás első évtizedeiben a viszony javuló volt. Az arabok és a zsidók megismerhették egymást, rengeteg palesztin dolgozott Izraelben, barátságok, üzletek kötődtek. Ez azonban a múlté. A palesztin autonómia létrehozása, azaz az oslói megállapodás nem csökkentette, hanem növelte a gyűlöletet, ahogy a felkelések, majd a Hamasz és más erre szakosodott gyilkosok terrorhulláma is.

A béketárgyalások csődöt mondtak, s a feleket az amerikai és európai szponzor sem képes kompromisszumra kényszeríteni. A héten Budapesten járt Juval Rabin. Ő a 19 éve egy fanatikus zsidó által meggyilkolt Jichak Rabin miniszterelnök fia. Azt mondta nekem, hogy békét kell kötnie országának, mert különben vége. Kifogynak a tartalékai, elszigetelődik és elveszíti humanista, demokratikus értékeit. Tehát – mondta – az ellenségekkel kell békét kötni.

 

Izrael korábban a palesztin és az arab nacionalista vezetőkkel el tudott érni valamilyen kompromisszumot. Most azonban a konfliktus vallási elemeket vesz fel. A rabbik gyilkosai is azt kiáltozták, hogy az al-Akszát, az ősi Templom-hegyen lévő mecsetet védik. Mert egyes zsidók le akarnák rombolni azt, hogy ott felépítsék a harmadik Templomot.

A vallási elem uralja az egész térség terrorizmusát: szunniták és síita muzulmánok gyilkolják egymást, a szunnita fanatikusok üldözik a keresztényeket és az ősi jazidi vallás híveit. A XXI. századra a térség a mély középkorba süllyed. A vallási dimenzió abszolutizálja a konfliktust. Egy területet meg lehet osztani, de a szentség oszthatatlan – állítja Mose Halbertal, a jeruzsálemi Héber Egyetem filozófusa. És ez abszolutizálja a konfliktust, minden muzulmánt részesévé teszi az ügynek.

Hasonlóan nyilatkozott a The New York Timesnak Zakaria al-Kak, a kelet-jeruzsálemi Al-Kudsz Egyetem professzora. Szerinte a palesztinok ugyanazon betegséggel fertőződtek, mint a teljes közel-keleti térség, aminek a következménye Irak és Szíria szétesése lett. „A vallás mindent fekete-fehérben értelmez. Nincs kompromisszum a vallásban, csak vagy-vagy állapot... A diplomácia tehetetlen.” Feltehetően a térség azon politikusai is, akik nem elég bátrak ahhoz, hogy engedményeket tegyenek a fennmaradásért, a civilizációért. A konfliktus vallásivá válik, ideje a csodákban bíznunk.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.