galéria megtekintése

Mohács vagy Krahács?

10 komment


Horváth Gábor

Nem tudom, nevessek vagy sírjak – mondta a gerelyhajító Vera Rebrik, aki a Krím megszállása után adta fel ukrán állampolgárságát és vette fel az oroszt. Most rá is érvényes a Nemzetközi Sportdöntőbíróság határozata, nem indulhat Rióban. Mivel vannak saját emlékeink, pontosan tudjuk, milyen szörnyű a sportolóknak lemaradni arról a versenyről, amelyre talán egész életükben készültek. Ki tudja, négy év múlva lesz-e alkalmuk bizonyítani tehetségüket? Lesz köztük, aki kiöregszik, megsérül vagy nem tud még egyszer csúcsformába kerülni, jönnek nála jobbak. Az olimpiai részvételt – nem beszélve egy éremről – semmi nem pótolhatja. Mély szimpátiával gondolunk hát azokra az orosz versenyzőkre, akiket most mások miatt sújt a büntetés. Arról a néhány orosz sportolóról, aki „semlegesként" mégis rajthoz állhat, mindenkinek újra és újra eszébe fog jutni ez az egész rémes történet.

A nemzetközi sport világa tehetetlen, amikor nem egy-egy versenyző, hanem egy állam dönt úgy, hogy csalni fog. Egész sportágakra nehezedik gyanú, miközben a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elkeseredetten harcol az egyre szkeptikusabb nézőkért és a szponzorokért. Mindig, de ebben a helyzetben különösen elfogadhatatlan, hogy direkt erre létesült állami struktúrák, titkosszolgálatok hamisítsák meg a doppingvizsgálatokat. Az orosz doppinglabor Amerikába szökött vezetőjét otthon most árulónak tartják, ami valójában önleleplező. Állításait­ ugyanis nem nagyon próbálják cáfolni. Két, különös módon éppen a botrány kirobbanásakor meghalt kollégája pedig már sem pró, sem kontra nem tud hozzászólni a kérdéshez.

Az oroszok politikai üldöztetésről beszélnek. Szerintük már megint szándékosan rossz hírüket keltik, megalázzák őket, a Nyugat már megint vissza akarja őket szorítani. Ahogy az orosz külügyi szóvivő fogalmazott, Amerika egyeduralomra tör a sportban, el akarja szigetelni Oroszországot és csökkenteni akarja Putyin elnök hazai népszerűségét. Nyomják Krahácsot.

 

Moszkvában kollektív büntetést emlegetnek, és elvben igazuk van. Abban is, hogy ami történt, bűn a sport ellen, és a következményeket az egész olimpiai mozgalom meg fogja szenvedni. Csak azt nem tudják cáfolni, hogy a 2010-es téli olimpia eredményeivel elégedetlen Kreml rendelte meg Szocsi előtt az állami doppingprogramot, hogy gyakorlatilag a komplett csapat éveken keresztül tiltott szereket kapott, és hogy tényleg a labor falába vájt titkos lyukon cserélték ki éjszakánként a doppingolók vizeletmintáit. A botrány kitörésekor meg kellett volna nevezniük a csalás kitervelőit és végrehajtóit, másrészt nemzetközi szakértőket hívni – már csak a minden állami nyomás dacára tisztességes sportolók kedvéért is. De tudjuk, hogy ez lehetetlen lett volna. Túl magasra, netán a legmagasabbra vezetnek a szálak.

Oroszországot erkölcsi érzék híján lévő emberek irányítják. Ez kiderült, ha korábban nem, hát a Krím megszállásakor, amikor feltüntek a „kis zöld emberkék". Jellemző, hogy a külügyi szóvivő most is Putyin népszerűsége elleni támadásról beszél. Továbbra is azt hiszik, hogy az olimpiai aranyak a Kremlnek dolgoznak. Nem hallottak Mohácsról.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.