galéria megtekintése

Mit ütnek?

Az írás a Népszabadság
2015. 01. 06. számában
jelent meg.


Kriván Bence
Népszabadság

Miközben a spekulánsok kényük-kedvük szerint pofozzák a forintot, Hende Csaba úgy áll a szorító sarkán, mint Adler Zsiga bácsi, aki Papp Lacitól kezdve klasszisok sorát vezette a világhír felé, közös sikereikkel öregbítve Magyarország hírnevét. Csakhogy amíg a Mester a menetek közti szusszanásnyi szünetben tanácsaival győzelemhez segítette tanítványait, ma a némaság, jobb esetben a csendes mormogás a divat: nincs, aki okos szóval hatást tudna gyakorolni a szorítóban közös érdekeinkre hivatkozva vitézkedő miniszterelnökre.

Ő talán már az új, titkos országvédelmi tervben leírtak szerint próbálja osztani a pofonokat, megvédeni mindent, ami magyar. Segítségre nem szorul, saját taktikája van, és saját szurkolótáborából sem zavarhatják meg. Aki ezzel próbálkozik, azt elhallgattatják, vagy maga csendesül el szimpla opportunizmusból, saját jövőjét és anyagi gyarapodását előbbre tartva. Mint ahogy Hende, a szorító segéd sem fog lemondani csak azért, mert ingyenes úthasználatot ígért Vas megyei választóinak, nem sejtve, hogy jól átverik a sajátjai. Van ilyen.

Egy megyével arrébb, Veszprémben az uniós kultúr- és sportbiztossá avanzsált Navracsics Tibor ma már elhatárolódik attól, hogy miniszterként és jogászként asszisztált nyilvánvalóan jogtipró törvények megszületéséhez. Legfontosabb feladata most, hogy a Fidesz hozza az épp az ő kinevezése miatt megüresedő veszprémi mandátumot, konzerválódjon a kétharmados többség a februári helyi országgyűlési választás után is. Ez a hála, ennyivel tartozik. Nem a választóinak, hanem az őt kiválasztóknak.

 

Navracsics az öt éve elhangzott követelésére sem lehet ma büszke. „A kormányzati politika kudarcát jelzi, hogy az euró árfolyama átlépte a 300 forintos lélektani határt... a válságból való kiutat csak úgy lehet megkezdeni, ha a választópolgárok megbízást adhatnak egy új kormánynak.” Az idézett mondatok a békebeli MTI tudósításából származnak. Az új kormány ötödik éve regnál, az euró azóta több időt töltött a 300-as szint felett, mint alatta. Változnak az idők, ugyan minek sopánkodjon most az, aki a 320 forintos euróban kapja a fizetését?

Adja magát a kérdés: ha 3,2 százalékos növekedési tempót felvéve hasít a magyar gazdaság, miként lehet, hogy lassan rohammentőt kell hívni a forinthoz. A válasz kézenfekvő: nem hasít, hanem lassít. A nemzetközi pénzvilág pedig a politikai lózungokra nem vevő, a kiszámíthatóság, megbízhatóság elementáris igény egy befektető számára, bárhonnan érkezzen is.

A nagy szabadságharcot is sportszerű küzdelemben kell megvívni. Ahogy a ringben, fair körülmények közepette. De ha a kormány dönti el, hogy mi a fair, az eleve unfair. Nem látunk Papp Lacihoz mérhető héroszt a magyar szorítóban, azt viszont tudjuk, hogy az amatőrök közötti meccs hárommenetes. A győzelemhez két menet megnyerése nem elég, mert az utolsóban is könnyen jöhet a KO. Mert ilyen a boksz.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.