galéria megtekintése

Mit szeressenek rajta?

24 komment


Tamás Ervin

Nem szerettem soha a matematikát, de már az egyszerű számtannal is voltak gondjaim. Ezzel nem árulok el nagy titkot, de azt sokáig szégyelltem, hogy apám egyszer csak fogta magát és bement az általános iskolai tanárnőhöz, s föltette az ominózus, de meglehetősen hülye kérdést, miszerint „miért nem tetszik szeretni az én fia­mat?” Osztályfőnököm habozás nélkül válaszolt: „Mondja, apuka, mit szeressek rajta?” Az egyetlen szerencse az volt, hogy édesapámnak volt humorérzéke és meglepetésében elnevette magát. Ők jóba lettek, én megúsztam hármassal.

Ez jut eszembe mostanában, amikor sorra jelennek meg a bombasztikus hírek, hogy ki állt át az ellenzékből, ki vállalt el valamilyen állást, ki kopogtatott megbízásért, üzletért, néha talán puszta megélhetésért. Nem rokonszenvesek a történetek, ahogyan tízévesen háborogtam apám nekiveselkedésén, úgy ezek az esetek is szintén roppant kínosak, de a helyzetből logikusan kikövetkeztethetők. Mert miközben a rezsim szemérmetlen mohósággal húzza fel az ország legkisebb szegletében is uralmának várfalait, átgázolva mutyik pocsolyáin, az ellenzék romok között bóklászik és jajveszékel, láthatóan még arra sincs ellenszere, hogy csattanós választ, reakciót, értékelhető tettet csiholjon ki magából válaszul arra, amit vele művelnek.

A csuklóztatáson már jóval túl vannak, az illemhelyeket mosatják velük, ők meg pihenőidőben irodafolyosókon, épületek előtt beszélnek mindenféle mikrofonba, majd hazatérnek és egymást csepülik. Szegény Kerék-Bár-czy mélyülő véleménykülönbségeket követően, csalódottan hagyja ott a DK-t, mert az nem képes középre nyitni. De hogyan nyithatna Gyurcsánnyal, ha Bajnait is ellökték onnan? Néhány jobb sorsra érdemes fiatal küzd, harcolna, csak bázisa nincs. Az ellenzék számára több mosásban összement sajtó elsősorban a viszályra vevő, azokra a kijelentésekre, amelyek miatt naponta összeugraszthatók az egymásba is belefáradt politikusok.

 

A szomorú vagy zavarosan magyarázkodó nyilatkozatokon túl kéne végre lépni, lásd most éppen a kvótanépszavazás, amely így inkább megkerülős, túlbonyolított magyarázkodás, mint karakán és érthető kiállás. Folyton-folyvást nekibuzdulni, sóvárogni, majd búsan egy helyben topogni unalmas, és mást sem vet fel, mint az ominózus kérdést: mit szeressenek rajtuk? Milyen embereket, példákat, történeteket képesek hitelesen felmutatni, hogy elvekről ne is beszéljünk. Mihez kérik a hűségemet? Kommünikék kevéssé „szerethetők”, de még aláírásgyűjtő kitelepülések sem alkalmasak rá, hogy szignókon kívül mást is begyűjtsenek. (Láthatóan azt sem kiugró sikerrel.) Mit szeressek rajtatok, miért álljak közétek, miért vállaljak szankciót, előmeneteli gátat, megbélyegzést azért, mert testestől-lelkestől veletek vagyok? Halkabban, surranó pályán kiállni eszméért, igazságért, nagyobb toleranciáért nélkületek is lehet – a többségnek ez a bátorságpróba maximuma. A ti vérszegény kiabálásotokhoz csatlakozni még azoknak a civileknek sem fűlik a foguk, akik tüntetéseiken kérik a pártzászlók otthon hagyását – s tévedtek, ha azt hiszitek, hogy a szexisség hiányzik.

Váltsunk pragmatikussá, legyünk haszonlesők: milyen perspektívával kecsegtet valakit az, ha nyíltan vállalja vagy naivul elhiszi, hogy ti ő vagytok? Ma a kibekkelésre, alámerülésre kondicionált a kormánnyal egyébként elégedetlen társadalom többsége, mert ennek nyomait fedezi fel minduntalan a soraitokban is. Nem csörög a vekkerük, a tiétekből pedig az elem is hiányzik. Az elfordulás, a megalkuvás persze nem szép, azzal tollászkodni pedig, hogy munkámmal a nemzetet segítem, nem pedig a rezsimet legitimálom, nyomorult önámítás. Az igazság az, hogy ez a csapat úgy ácsingózik oxigénért, hogy megelégszik már a vastüdővel is.

Bőven van miért pfujolni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.