galéria megtekintése

Minyon

Az írás a Népszabadság
2014. 05. 27. számában
jelent meg.

A szerk.
Népszabadság

A baloldal felszeletelte az összefogás tortáját, a Fidesz pedig elvett hat százalékot a Jobbiktól. Akár ennyiben is összefoglalhatnánk a vasárnapi uniós választás magyar eredményeit. A baloldalon a voksolás nyomán megszűnt az az alaphelyzet, hogy a többiek a szocialisták vonatára akarnak felkéredzkedni. Gyurcsány és Bajnai is alappal tarthatja innentől a pártját és magát az MSZP-vel egyenrangú partnernek.

Ha összefognak is a választásokon, mert azért ennek a kényszere egyelőre megmaradt, akkor az alku már nem arról fog szólni, hogy ki hányadik helyre kerülhet az átnevezett MSZP-listán.

A kérdés ugyanaz maradt, ami áprilisban volt: elképzelhető-e a baloldal megújulása az eddigi vezetőkkel? Elég-e, ha ők vagy pártjaik megújítják a politikájukat?

 

Ez az átrendeződés azonban nem oldotta meg az alapproblémát, miszerint a baloldali torta egyelőre csak egy minyon. Az MSZP-nek, a DK-nak és az Együttnek egyharmada sincs, nemhogy kettő. Márpedig amíg ezt a 25-30 százalékot szeletelik egymás között, legfeljebb érdekes politikai mérkőzésről beszélhetünk, amelyet azonban akár a felcsúti arénában is játszhatnának, ahol Orbán páholyból figyeli a pályán történteket, amelyek rá nézve nem jelentenek semmiféle veszélyt.

A torta attól nem lesz nagyobb, ha újraszeletelik. Új receptre van szükség, olyan új ízre, amelytől annak is összefut a nyál a szájában, aki most vasárnap és áprilisban is messze elkerülte a politika cukrászdáját. Amíg nem sütnek ki valami finomat, addig az új mázzal leöntött régiből nem fognak eleget eladni, akárki is lesz a cégtáblára írva.

A kérdés ugyanaz maradt, ami áprilisban volt: elképzelhető-e a baloldal megújulása az eddigi vezetőkkel? Elég-e, ha ők vagy pártjaik megújítják a politikájukat? Az, amit eddig tettek, csupán egymás legyőzésére elég, a Fidesz trónfosztásához azonban édeskevés.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.