galéria megtekintése

Miniszter jégre lép

Az írás a Népszabadság
2015. 02. 20. számában
jelent meg.


Ónody-Molnár Dóra
Népszabadság

Most már papírunk van róla: Balog Zoltán bizonyos esetekben támogatja a faji alapú elkülönítést, és azt is leírhatom, hogy törvényt is azért módosított, mivel ki akarta kerülni az oktatási szegregáció általános tilalmát.

A bíróság ugyanis – egyelőre – első fokon elutasította a miniszter helyreigazítási kérelmét, amit egy jegyzetem miatt nyújtott be. Balog Zoltán nem először citál bíróság elé. Időt, energiát és pénzt nem kímélve perel – nemegyszer a minisztérium mögé bújva –, szinte mindig a személyével és döntéseivel kapcsolatos állításokkal összefüggésben. Úgy értem, az időmet, energiámat és a pénzemet nem kímélve perel, mert neki az semmibe nem kerül, azon túl, hogy kiadja a feladatot, és a végén én pedig kifizetem a számlát. Ha elvesztem a pert, közvetlenül, ha nem, akkor közvetve, mint adófizető.

Ez is egy formája a sajtóra gyakorolt nyomásnak: az adómból élő közszolga közpénzen fenyeget, mert leírom a véleményem, és ő megsértődik. Ahol a lap nem áll az újságíró mögött, nem biztos, hogy megjelenik az a cikk, ami a minisztert zavarja. És akkor el is érte, amit akart. Eközben a főnöke felvonul Párizsban a sajtószabadság védelmében rendezett menet élén. Ha a sajtószabadságba akár az istenek gúnyolása is belefér, márpedig belefér, akkor bele kell férnie annak is, hogy politikusokat bírálunk anélkül, hogy első reflexből bíróságra rohannának, tehát cenzúrázni akarnának véleményt.

 

Kár, hogy a legelszántabb harcot nem a szegregáció gyakorlata, hanem publicisztikák ellen vívja a miniszter. Azért küzd, hogy működhessenek olyan iskolák, ahol lehet gyerekeket elkülönítve oktatni. Amióta miniszter, ezen munkálkodik. Üzen a sajtónak, a bíróságnak, a jogvédő szervezeteknek, hogy tekintsék felzárkóztatásnak az etnikai alapú elkülönítést. Amikor az etnikai alapú elkülönítésről megírjuk, hogy az etnikai alapú elkülönítés, még akkor is, ha azt mondja róla a miniszter, hogy „szeretetteljes”, akkor perel.

Jelenleg a hátrányos helyzetű roma gyerekek kétharmada a többségi gyerekektől elkülönítve, szegregált iskolákban, osztályokban tanul. Ezeknek a gyerekeknek bizonyítottan sokkal rosszabb oktatás jut, ami megakadályozza őket abban, hogy tovább tanuljanak és kitörjenek a mélyszegénységből. Ők azok, akiket előre tönkretesz az oktatási rendszer diszkriminatív gyakorlata. Tőlük a szegregációt eltűrő politika elveszi a munka és a beilleszkedés lehetőségét, megfosztja őket életévektől, egészségtől, reménytől. Miért nem ez foglalkoztatja Balog Zoltánt? Miért avatkozik bele bírósági perekbe, miért tanúskodik önkéntesen olyan egyházi iskola mellett, amelyik elkülönítő oktatást folytat, miért módosít törvényt a szegregáció engedélyezése érdekében, miért nem számolt fel négy év alatt egyetlen elkülönítő osztályt sem?

Szerinte így helyes. Ez egy vélemény. Szerintem ő a szegregáció eltűrésével (ösztönzésével) erkölcstelen politikát folytat. Ez is egy vélemény. Ha tudná, milyen messze van ez attól, amit valójában gondolok!

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.