galéria megtekintése

Rogán Antal túlment egy határon

74 komment


György Péter

Először nem értettem, hogy miért olyan a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) , vulgo: Rogán Antal minisztériumának közleménye, mintha azt a Nagy Imre által 1954-ben létrehozott Tájékoztatási Hivatalban fogalmazták volna meg. „Néhány nappal ezelőtt az ATV »Egyenes Beszéd« című műsorában az Élet és Irodalom főszerkesztője nyíltan kérdőre vonta az őt megszólaltató tévécsatornát..." Mintha a főszerkesztő valamiféle udvariatlanságot, ne adj isten talán hálátlanságot követett volna el, amikor élő, egyenes adásban feltett egy kérdést.

De valóban, amit a KTK állít, nem lehet másként, mint az államszocializmus nyelvén megfogalmazni: ugyanis csak abban az értelmezési keretben van jelentése. „Tudomásul vesszük, hogy a médiapiaci szereplők között egyre kiélezettebb a verseny. Véleményünk szerint azonban az egyes médiumok hirdetési gyakorlatával kapcsolatos bármilyen – akár főszerkesztők közötti –, politikai célú nyomásgyakorlás elfogadhatatlan." Ó, ez a többesszám első személy, ez az állami fenyegetés, ez a míves szerénység, miszerint tudomásul veszik. S ez a félreismerhetetlen retorikai fordulat az ancien regime mélyéről, miszerint a politikai célú (sic!) nyomásgyakorlás elfogadhatatlan.

Rogán alkalmazottjának azért tévedt vissza tolla az MDP, illetve az MSZMP nyelvjátékára, mert annak, amit mondani kívántak, a nomenklatúra retorikáján kívül jelentése nincs, marad a valóság: a fenyegetés retorikája. A valóság ugyanis az – tűnt ifjúságom édes olvasmányait felidézve –, hogy Rogán hivatala, azaz ő maga ment túl egy igen érzékeny határon, amikor egyszerűen, ám pártszerűen kétségbe vonta, hogy egy független hetilap főszerkesztője azt kérdezhet egy független televíziós társaság riporterétől, amit akar. Ez önmagában véve is abszurdum.

 

Kovács Zoltán pedig azért fejezte így ki magát, mert épp arra gondolt, mint azt a Fidesz retorikájától távoli Monty Pythonban mondják. Pontosan arra, hogy milyen kínos is neki a kormány migránsokkal – azaz jelentős részben pokoli háborúkból, elképzelhetetlen szenvedésekből menekülő emberi lényekkel – kapcsolatos politikájáról beszélnie, miközben ugyanaz a csatorna folyamatosan közli azokat a hirdetéseket, amelyek terjesztésének jogát ugyan nem vonta kétségbe, csak mélységesen elítélte azok tartalmát.

Csakúgy, mint például én is. Például az ilyesfajta vagy elementáris tévedést vagy tűrhetetlen hazugságot tartalmazó, országszerte békés mellékutakon olvasható feliratokat: „Tudta, hogy Brüsszel egy városnyi illegális bevándorlót akar Magyarországra telepíteni?" Holott, mint arról számos hírben olvashattunk, Brüsszel – tehát az az Európai Unió, amelynek a Magyar Köztársaság a tagja – mintegy 1300 ember menekültügyi eljárásának lefolytatását kérte, illetve, ha 1 200 000 menekült érkezne Európába, akkor szóba kerülhetne, hogy Magyarország 15 000 embert kellene, hogy be-, majd előbb-utóbb elfogadjon. Nem mellékesen közös hazánkból, amely nem a Fidesz paranoid választási kampányának üres tere, s ahol itt élünk mi is, gazdaállatunk óvó bundája nélkül is remekül, százezrével hiányzik a munkaerő, de ez a kormánynak mintha lényegtelen lenne. „Tudta? A bevándorlási válság kezdete óta ugrásszerűen emelkedik a nők elleni zaklatások száma Európában." Mindezt a Vak komondor hazájában.

A Nane (Nők a Nőkért Együtt az Erőszak ellen) szerint a lezárt bírósági akták alapján a családon belüli erőszak legalább hetente (sic!) egy nő, s havonta egy gyerek életét követeli. Bizony, ezt tudtam.

Ha bárki a szabad magyar médiumok bármelyikében azt kérdezi, hogy etikus-e tényektől független vélelmek, indokolhatatlan sérelmek okán paranoid hazugságokat, fenyegetések áradatát zúdítani egy ország lakosságára, etikus-e a hatalom felelősségéről tudomást sem véve tompán félrenézni, mikor a hirtelen emelt falak túloldalán emberek éheznek, etikus-e naponta maximum 15 menekült ügyét (sic!) figyelembe venni, etikus-e a XXI. század egyik legkomolyabb válságát higgadt cinizmussal kihasználni, akkor az, aki ezt kérdezi, semmi mást nem tesz, mint él a jogaival, azaz megőrzi méltóságát, szabadságát, hitét és bizonyosságát abban, hogy velünk azonos emberi lényekkel úgy bánni, mint 2015 óta ez a kormány teszi: több, mint hiba, az bizony mélységes embertelenség és bűn.

Ha a kormány ragaszkodik ahhoz, hogy az ismétléses neurózis médiapolitikáját alkalmazza, azt megakadályozni nem tudjuk. De senki ember fiától nem várhatják el, hogy ezt némán tűrje. A kerítés bármely oldalán: mai magyarok, nem internálótáborban élünk

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.