galéria megtekintése

Minek nevezzenek?

Az írás a Népszabadság
2014. 12. 04. számában
jelent meg.

A szerk.
Népszabadság

Orbán Viktor ne tudná, hogy manapság a lényeg smafu, ami számít, az a látszat? Ha valaki, ő tisztában van vele, hogy a „rezsicsökkentés” szemfényvesztés, a „nemzeti konzultáció” az érdemi viták elkerülése. Kormánypolitikusaink a hatásvadászat felkent papjai. Úgyhogy azzal sem érdemes hosszan foglalkozni, hogy szemantikai értelemben igaza van-e John McCainnek, és tényleg neofasiszta diktátor-e a miniszterelnök.

Szerintünk nem, nem az, „csupán” autoriter politikus. Lehet, ha tehetné, ennél messzebb menne, de nem teheti. Ha fogcsikorgatva is, de kénytelen eltűrni, hogy bizonyos szabályok rá is érvényesek. Különben ugyanis nincs európai pénz, ami nélkül, ahogy a Fradi-tábor szokta skandálni: „Egyszerűen senkik vagytok, hej, hej!”

De az mindegy is, hogy szerintünk micsoda Orbán. Jó ötven éve nem volt ilyen rossz a hírünk a világban. Ez nem mindegy. A magyar diplomácia most „kapcsolatba lép” McCain szenátorral, aki idén már járt Budapesten. Akárcsak a kitiltások ügyében, őszinte arccal érdeklődnek majd, mi a gond, és azt miből gondolja. Mintha nem tudnák.

 

Aki önkényesen válogat a felekezetek közül, el akarja hallgattatni a neki nem tetsző hangokat, a kliensei kezére játssza át a piacot, a választási szabályok eltorzításával gyűri maga alá a népet, államosít, amit csak bír, az Amerikából nézve tűnhet akár neofasiszta diktátornak is. Lépne legalább egyszer a másik irányba, elgondolkodnánk rajta, ki ő valójában. De nem ad rá okot.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.