galéria megtekintése

Mindig kéznél van

12 komment


Megyesi Gusztáv

Besúgó volt Peterdi Pál, jelenti a Pesti Srácok hírportál, s éppen jókor, mert egyébként úgy nagyjából két-három évenként szoktak jobboldali orgánumok ezzel a hírrel mint szenzációval előállni, most legfeljebb annyi újat tettek hozzá, hogy nem sokat kellett a Kádár korabeli humoristát kapacitálni.

Én magam a kilencvenes években találkoztam először és egyszersmind utoljára Peterdivel, meglehetősen egzotikus körülmények között, a Napkeltében. Aki járt a Napkelte épületében, az tudja, hogy folyosóira az Úr igen szűken mérte teremtéskor a világosságot, Gyárfás Tamás áramtakarékossági projektje következtében homályban tapogatózva haladtak a műsor vendégei a falak mentén, s vagy eljutottak a stúdióig, vagy nem. Amint a falakat tapogatva lépegettem, egyszer csak halk, de annál elkeseredettebb nyöszörgés ütötte meg a fülemet a mosdók felől: „Halló, van itt valaki?" Akkor már szivárogtak hírek ukrán emberrablókról, érthető volt az óvatosságom, ám a könyörgés annyira mélyről és szívbe markolóan jött az egyik fülke mélyéről, hogy benyitottam. Peterdi Pál ült ott a reteráton lehúzott nadrággal, jellegzetes mustárszínű garbójában és szemüvegében, s félrebillentett fejjel kérlelt: – Szerezz papírt!

Mi sem természetesebb, gondoltam igen könnyelműen, és igent mondtam. Tudni kell, hogy a Napkeltében a toalettpapír is takarékossági szabályozás alá esett, a hírek szerint a műsorvezetők egygurigányit kaptak egy hónapra, Lakat főszerkesztő két gurigát. Aznap Mélykuti Ilona volt a műsorvezető, mély beleérzőképességgel mérte fel a helyzetet, de csak húsz-huszonöt centi papírja volt.

 

Peterdit közben egy hangtechnikus is kisegítette, úgyhogy a műsorban már felszabadultan, a régi, jól bevált vicceit előhozva varázsolt derűt a nézők szívébe, ám nem ezért hozom fel az esetet. Hanem mert Peterdi lebukása óta újra és újra eszembe jut, vajon mit tettem volna, ha már akkor tudom, hogy besúgó volt. Nem viszek neki papírt? Azt mondom neki, hogy na, barátom, most húzzanak ki a csávából a híres elvtársaid? Esetleg figyelmeztetem, hogy hatvanötben kellett volna gondolkodnod a tiszttartód szobájában? Ám én a segítségére siettem, ami hagyján, de ma is ezt tenném, amivel, gondolom, a kommunisták szekértolójává váltam.

Hozzá kell tenni, hogy abban a korban nemcsak a reterátok homályában volt nehéz eldönteni, ki ellenség és ki jó barát. Stefka Istvánról, a Pesti Srácok mai lapigazgatójáról, például, soha senki nem állította vagy feltételezte, hogy jelentéseket írogatott vagy információkat szolgáltatott volna kollégáiról, mégis amikor belépett a rádió társalgójába, a Pagodába, a legközelebbi fotelekben mindenki hirtelen abbahagyta a beszélgetést.

Mint látható, Peterdi emberi és szakmai kvalitásairól egyetlen szót sem ejtettem, s nemcsak azért, mert rettentően unalmas évtizedek óta ugyanazt a mesét hallgatni, hanem mert mint embert nem ismertem, szakmailag pedig nem az én dolgom kollégákat értékelni. Azt viszont elismerem, hogy Peterdi roppant idegesítő lehet ma is, már legelőbbis azzal az örökérvényű, testmozgásra biztató szlogenjével, miszerint a láb mindig kéznél van, hiszen a feltörekvő új magyar nemzedékeknek nehogy már egy volt kommunista spicli mondja meg, mire használják a végtagjaikat.

A kérdés inkább az, hogy a mai Pesti Srácoktól marad-e fenn valami, ha nem is szlogen, pláne gondolat, de legalább egy szó, egy mondat, továbbá ha ma Stefka és társai dörömbölnének a budiajtón, vinne-e nekik valaki papírt.

A szerző az Élet és Irodalom munkatársa

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.