galéria megtekintése

Mindig a centrumban

Az írás a Népszabadság
2015. 07. 29. számában
jelent meg.


Uj Péter
Népszabadság

Indokolatlan kárörömmel, gyúnyolódással és hasonló idegenszerű gesztusokkal kísérte a CIA vezényelte sajtó a Röszkénél elfogott volt Magyar Gárda-főcsővezető ügyét: Kiss Róbert állítólag épp szír menekültekkel alkudozott arról, mennyiért vinné el őket Ausztriáig vagy valami nyugatabbi célállomásra.

Pedig Kiss nem tett mást, mint amit politkai nézetei és feltehetően erősen menekültellenes érzelmei diktáltak: az emberi humánum keretein belül maradva próbált megszabadulni az országot fenyegető menekültáradat egy bizonyos részhalmazától, ennek érdekében logisztikai segítséget is fölajánlott, sőt mivel az országot anyagilag is alaposan megterhelik a magyarellenes nemzetközi összeesküvés és egyéni sunyiság eredményeként egyaránt érkező potenciális erőszaktevők, Kiss még arra is gondolt, hogy egy-kétezer eurónyi ellentételezést csikarjon ki az adófizetők pénzét kéretlenül égető, a társdalmilag elfogadottnál sötétebb bőrszínű alakoktól. Tehát, a saját nézetrendszere szerint tökéletesen járt el, nincs itten semmiféle disszonancia, diszkrepancia vagy disztárcsa, minden a legnagyobb rendben van. (Mint ahogy Szegedy Csanád sem változtatott etnicista/tradicionalista/ ultranacionalista nézetein, miután kiderítette magáról, hogy zsidó. Pontosan ugyanazzal a logikával gondolkodik és cselekszik, mit előtte, csak rájött, hogy másik csapatban van.)

Az egész menekülttémáról a legtökéletesebb elemzést egyébként eddig Mráz Ágoston Sámuel adta. (Pedig nincs könnyű dolga, mert bármilyen politikai téma kerül elő, az ő feladata, hogy elmagyarázza, a kormány miért éppen a lehető legfantasztikusabb megoldást választotta megint.) Szerinte a nemzeti konzultációval, a plakátkampánnyal, majd a kerítéssel, tehát az egész menekültügy kezelésével a kormány ismét zseniálisan szólította meg a középrétegeket, irányítja a közbeszédet, és elfoglalta a politikai centrumot, hiszen az egyik szélsőség (Jobbik) még keményebb menekültellenességet követel, a másik szélsőség (baloldal) pedig bizonytalan emberi jogi érvekkel próbálkozik, de semmilyen társadalmi támogatottsága sincs.

Igaza lehet. Nézzünk egy másik, életből ellesett példát.

 

Egy kocsmában egyszer csak egy közepesen ittas vendég fölkapaszkodik a bárpultra, letolja a nadrágját, meglengeti a farkát, majd körbe-körbe összehugyoz mindent és mindenkit. Az egyik haverja megpróbálja lerángatni a pultról, a másik, még részegebb haverja meg üvölt, hogy ez az!, szarjál is közéjük!

Emberünk tehát a két szélsőség között sikerrel foglalta el a centrumot. És tematizálta a közbeszédet.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.