galéria megtekintése

Mindenki hülye

Az írás a Népszabadság
2015. 09. 19. számában
jelent meg.


Rab László
Népszabadság

Nagy a jövés-menés mostanság a külügyminisztériumban. Sorra hívják be a velünk nem feltétlenül azonos álláspontra helyezkedett országok nagyköveteit, és közlik velük, mondják meg otthon a főnökeiknek, hogy Magyarország a menekültválságra egyedül jól reagáló ország, volnának szívesek nem áskálódni tovább ellenünk.

A nagykövetek hazaüzennek Bécsbe, Berlinbe, Stockholmba, Bukarestbe, a szélrózsa minden irányába, és jelentik, hogy Szijjártó Péter megint elküldte a komplett Európát melegebb éghajlatra. Meg az ENSZ főtitkárát. Mindenkit. Szijjártóra most már nemcsak mint a keleti nyitás apostolára, hanem világlehülyézési miniszterként is tekinthetünk. Igen célratörő ebben a műfajban.

Semmi diplomáciai flikflak, egyből bele kell nyomni a kancellárok és kormányfők arcába, hogy elveszítették önkontrolljukat, esztelen megnyilatkozásaikkal megsértették Magyarországot, a magyar embereket. A legszebb Werner Faymann szijjártói lehülyézése volt: az osztrák kancellár „ámokfutása” minden tűréshatáron túlment; ez voltaképpen a saját alkalmatlanságának a leleplezése, valószínűleg a belpolitikai haszonszerzés reményében fogalmazta meg esztelen rágalmait – így Szijjártó.

Mi tesszük hozzá, hogy közben az osztrák kancellár menekültek tízezreit juttatta el Németországba. A sok áskálódás mellett erre is maradt ideje! Magunk között szólva valami baj tényleg lehet a világ épelméjűségével. Olyan rafináltan ugyanis senki sem tudta volna lezárni a szerb határt, mint ahogy mi tettük. A XXI. század infotechnológiai forradalmával teljesen harmonizáló, csirkehálóval bevont vasúti vagon, amellyel Szijjártóék blokkolták a schengeni limest (Mérő Lászlót és a Szilícium-völgyet is beleértve), senkinek nem jutott volna eszébe.

 

Az európai lyukba legószerűen begördülő drótos vagon zseniális ötletét a Magyarország ellen durva médiakampányt folytató európai uniós tagállomok nyilván nem érthetik meg. (Ha szóvá tennék, jelentkezzenek Szijjártónál egy maflásért.)

A világlehülyézésnek ismeretesek a hétköznapi gyökerei. Ha valami nem sikerül a magánéletünkben vagy a munkahelyünkön, mondhatjuk, hogy nem értenek meg bennünket, impotens a környezetünk, mindenki más hülye. Csak mi nem. Ha nem megy a góllövés, mert gyengék vagyunk, elmondhatjuk, hogy jól játszottunk, de az ellenfél durva volt. A bíró pedig... persze mi nem foglalkozunk vele. Szijjártó Péterben is lássuk meg az egyszerű embert. Példáit ő is csak onnan hozhatja, ahol él.

Ha emlékezetünk nem csal, Szijjártó azért vette – saját megtakarításokból, szülői ajándékokból és kölcsönökből – a pompásan tágas dunakeszi villát 167 millióért, hogy külügyminiszterként a pozícióhoz méltó környezetben fogadhassa partnereit. És akkor most tessék, a potenciális vendégek sorra-rendre hátba szúrják. Hogy lesz így kávézgatás a dunakeszi ranchon?

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.