galéria megtekintése

Minden megtörténhet

Az írás a Népszabadság
2014. 08. 01. számában
jelent meg.


Tamás Ervin
Népszabadság

Orbán Viktor beszédeit addig volt érdemes kivesézni, amíg az elemző talált bennük hivatkozást, párhuzamra való utalást, tényt, adatot, amelyről bebizonyíthatta, hogy sántít a példa, nem stimmel egy-egy tény, következtetés, adat. Mostanában azonban mintha több volna a lyuk, mint a szövet, habozás nélkül mindent a közölnivaló szolgálatába állít, mit sem törődik érvei alátámasztásával, mint aki tudja, megveszik azt anélkül is.

Beliczay László

Így volt ez Bálványoson is. Előadásának nem volt olyan kitétele, amelyet azóta ne cáfoltak volna meg, hosszú fejtegetések születtek a felhozott utalásokkal kapcsolatban Szingapúr és Oroszország egy platformra helyezésétől az amerikai elnök hatáskörével kapcsolatos vitáig, a munkaalapú társadalom mibenlététől az illiberalizmus téves értelmezéséig.

 

Hasznos persze, ha a kíváncsi ember érdeklődése kiegészül, ismeretei pontosabbak lesznek, azt hiszem azonban, hogy ezek a helyreigazítások nem sokat nyomnak a latban. Közéletünk annyira túlterhelt a csúsztatásoktól és az elfogultságtól, hogy egy-egy hatásos, ám hamis szónoki fordulat meg se kottyan neki. Különben is, mostanság már az egésszel nincs az ember kibékülve (az igazság kedvéért rontsunk poént: már aki).

És tényleg úgy áll, hogy miniszterelnöke magára vonatkoztatva úgy viselkedik, mint aki mindent megtehet

Ráadásul miniszterelnökünk egyre inkább azt teszi, amit mond – hiába serénykedik szövegeinek utólagos értelmezésével, cizellálásával egy egész politikai hadtáp.

Elképzelhető, hogy beszédírói lazán bánnak az idézetekkel, hivatkozásokkal, tendenciózusan rakosgatják egymás mellé a számokat, de Orbán Viktor mindezektől függetlenül kitartóan és tudatosan építi fel azt a világot, amellyel verbálisan időről időre meglep minket. Jó volna persze, ha egyszer maga a miniszterelnök adna számot utólagosan arról, hogy mi alatt mit ért, de valószínűleg igaza van, hogy nem teszi: nincs mit félreérteni rajta.

Egyik ismerősöm Orbán beszédéből azonban mást ragadott ki, mint legtöbben, s számára ez volt figyelmeztető. Minden megtörténhet! – szögezte le előadása végén a miniszterelnök. Hoz is számtalan aktuális példát, mint ahogy erre mindig is lehetett – hiszen a jövő kiszámíthatatlan. Szerinte ez bennünk ne félelmet, bizonytalanságot keltsen, hanem bátorságot, s lássuk benne az esélyt, a lehetőséget.

Csakhogy a nagy ívű teóriát a kisember azonnal aprópénzre váltja, sorsába ülteti, és a kitétel távlatait szűk fantáziával értelmezni kezdi, hiszen mást sem tapasztalt, mint azt, hogy vele és környezetével valóban minden megtörténhet! És tényleg úgy áll, hogy miniszterelnöke magára vonatkoztatva úgy viselkedik, mint aki mindent megtehet. Nem veszi ki jól magát, ha egy miniszterelnök azt mondja, hogy minden megtörténhet, mert ezzel biankó felhatalmazást is ad magának, a világra foghatja váratlan reakcióinak, önhatalmú döntéseinek egész sorát, azaz e mondattal fölhatalmazva érezheti magát bármikor bármire.

Ez is egy újabb belemagyarázás?

Gondolta a fene! – morogta állítólag bajsza alatt Arany János hallgatván az Akadémián a tiszteletére tartott egyik felszólalást. A legújabb kutatások azonban kiderítették, a költő ilyet nem mondhatott: mentalitására, álláspontjára éppen az ellenkezője igaz, hiszen a „műszerkezetre figyelő tárgykritika” műfaját művelte legszívesebben, mintegy poétikai képzésben részesítve az alkotót is, az olvasót is. Szóval, minden megtörténhet.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.