galéria megtekintése

Milyen mérleg?!

Az írás a Népszabadság
2015. 04. 21. számában
jelent meg.

Sessler György
Népszabadság

Két évvel ezelőtt, a jobb sorsra érdemes holokauszt-emlékbizottság ülésén három fontos alapelvet fogalmaztunk meg: 1. Az emlékév elsődleges célja, hogy a holokauszt nemzeti emlékezetben betöltött szerepének súlyát növeljük, a történelem ismeretét erősítsük. 2. A még élő több mint hétezer túlélő szociális helyzetét rendezzük, s a nemzeti emlékezetbe az ő személyes visszaemlékezéseiket a korábbinál hangsúlyosabban beemeljük. 3. Mindezt úgy tegyük, hogy az emlékezés végre-valahára össznemzeti üggyé emelkedjen, és ne váljon politikai csatározások martalékává.

Fél évvel az emlékév vége után szomorúan jelenthetjük ki, hogy a három célkitűzés közül egyik sem teljesült. A holokausztnak a nemzeti panteonba való beemelése kudarccal járt. Az emlékév politikai csatatérré lett – és eközben a túlélőkről mindenki megfeledkezett.

A Mazsihisz vezetése 2014 elejére rádöbbent, hogy a monopóliuma megszűnt. A magyar kormány a zsidó közéletben – többek közt a Mazsihisz struccpolitikája miatt – kialakult megosztottságot arra használta fel, hogy saját kezébe vegye az események irányítását. A kormány számos átgondolatlan lépést tett, ami alkalmat adott rá, hogy a Mazsihisz egyes vezetői virtuális mártíromságba kergessék a hitközség megbántott tagjait. A majdnem egyhangú közgyűlési döntést a bojkottról az áldott emlékű Schweitzer József ny. főrabbi így vezette fel: azért kell meghozni ezt a döntést „hogy a Tóra szellemében egyenes gerinccel vállalhassuk mártírjaink emlékét hittestvéreink és a zsidó történelem előtt”.

 

Eközben a Mazsihisz bázisvesztése és erkölcsi megtörése miatt vezetői válság alakult ki. Heisler András Zoltai Gusztávnak feszült, sürgős rendbetételt, megtisztulást hirdetett, és követelte Zoltai lemondását. A 2014-es év káoszban telt el. Zoltai lemondott, helyébe Schwezoff Dávid és Kunos Péter került. Mindkettőjük múltjában volt min csámcsogni. Egymásba értek a Mazsihisz erkölcsi fölényből diktált bojkottjáról és kétes múltú vezetőiről szóló híradások. A Mazsihisz közgyűlésének tagjait egymás ellen hergelték, mindenki mindenkinek nekiesett. Belülről nézve ez még annál is borzasztóbb volt, mint amilyennek kívülről látszott. A Mazsihisz elnöke körül megjelentek korábban soha nem látott „tanácsadók”, „ kommunikációs guruk”. Az elnök nem tudott úgy elmenni egy mikrofon mellett, hogy ne beszélt volna bele. Új szavak kerültek a vallási szervezet vezetőségének szótárába. „Politikai aspektus”, „emlékezetpolitika”, „érdekvédelmi imázs”.

Ahogy a kormány 2014 őszén bejelentette, hogy több mint 3 milliárd forintot fordít a Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga felújítására, nyomban elfelejtődött a bojkott, a „Tóra szellemében egyenes gerinc”, szóba sem kerültek a mai napig fennálló sérelmek. Heisler és a Mazsihisz vezetése hetente „emlékezik a holokauszt áldozataira” valamilyen kormányzati tényezővel. Egyetlen kifogás maradt a kormánnyal szemben: Miért kellett Zoltai Gusztávot tanácsadónak kinevezni? Mert „a múlt emberének felelőtlensége – sokak szervilizmusát kihasználva – nem ismer határokat” – írja Zoltairól Heisler. Az elmúlt 20 évben nemegyszer magam is Zoltai legnagyobb kritikusai között voltam, de ezt a szemtelen kirohanást helyette is vissza kell, hogy utasítsam. Sok mindent rosszul csinált, na de hol lenne ma Zsidó Egyetem, Scheiber-iskola, a Mazsihisznek monopolhelyzetet biztosító örökjáradék-megállapodás, felújított zsinagógák, tábori rabbinátus nélküle. Mit tudhat ezzel szemben magáénak Heisler? Hol van a pénzügyi megtisztulás? A sokat emlegetett „átvilágítást” titkosították. A korrupciós ügyekről nem tudunk semmit. Hol van hát az a megtisztulás? És a szervezeti megújulás? Jutott-e az eltelt két év során a BZSH és a Mazsihisz pénzéből valamilyen segítség legalább a haldokló holokauszt-túlélőknek?

A szerző a Mazsihisz közgyűlésének tagja, a Munkaszolgálatosok Országos Egyesületének elnöke

A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.