galéria megtekintése

Milliárdos átverés

Az írás a Népszabadság
2015. 06. 20. számában
jelent meg.


Fekete Gy. Attila
Népszabadság

Dobhatom a kukába a nemzeti konzultációs kérdőívet. Volna ugyan még idő július elsejéig feladni, de mindegy, mi a véleményem, a kormány már döntött. Nagy ívben tesz a nemzeti konzultációra. A konzultáció kellős közepén döntöttek: felhúzzák a vasfüggönyt a déli határra uszkve 20-25 milliárdból. Nincs idő lacafacázni, jönnek, csak jönnek a gazdasági bevándorlók.

Meg a haveroknak is kell a munka. 175 kilométernyi, négy méter magas minőségi kerítés, fél kilométerenként kisebb-nagyobb kapukkal, felül pedig pár száz kilométernyi szögesdrót fonattal. Meg utak is kellenek. Most azért, hogy a kerítésépítők felvonulhassanak, később azért, hogy a határrendészeknek legyen hol üldözni azokat, akik mégiscsak átjutnak a kerítésen. Jó üzlet a vasfüggöny. És ha beválik, márpedig be fog, akkor építhetünk majd egyet a horvát, aztán a román határra, és még azon túl is.

Az viszont még mindig nem világos, hogy miért a kapkodás. Miért nem lehetett megvárni a nemzeti konzultáció végét, hogy a hitetlenkedők számára is nyilvánvalóvá váljon: a valamivel több, mint nyolcmillió választásra jogosult magyar polgárból 16 millióan támogatják (merthogy mindenki leadta a maga két anonim voksát, egyet papíron, egyet az interneten, sőt ott álnéven többet is, úgyse ellenőrzi senki) a korábbinál határozottabb fellépést a menekültáradat megfékezése érdekében?

De miért mindössze egy hetet adtak a belügyminiszternek, hogy találja ki, hogyan építi meg a vasfüggönyt, majd másfél hónapot a gazdasági miniszternek az építkezés költségeinek előteremtésére? Ha nem az üzleti lobbik sürgették a döntést, csakis a hiúság állhat a háttérben. Merthogy Orbán Viktornak hétfőn komoly kihívója akadt a „kinek van jobban tele a puttonya Brüsszel töketlenkedéseivel” versenyben.

 

Az olaszok. Rövid időn belül több vezető kormánypolitikusuk, köztük a miniszterelnök és a belügyminiszter is figyelmeztette Brüsszelt és az Európa peremétől távolabbi, gazdag, mostanság határaik lezárását fontolgató hatalmakat: vagy közösen oldják meg a problémát, és szolidárisak lesznek a menekültáradattól leginkább sújtott országokkal, vagy Olaszország saját megoldással él. Nehogy már beelőzzenek az olaszok! Nehogy már ne Orbán és kormánya legyen Európa megmentője! Így aztán eltapsoltak egymilliárdot a nemzeti konzultációra, hogy még csak a látszatát sem teremtették meg annak, hogy el is olvasták a véleményeket.

És ez nem csak a nemzeti konzulensek számára sérelmes. A büntető törvénykönyv szerint: akit idegen vagyon kezelésével bíznak meg (például: közpénz) és ebből folyó kötelességének (például: felelős gazdálkodás) megszegésével vagyoni hátrányt okoz (például: egymilliárd forintnyit), hűtlen kezelést követ el, amiért ekkora összeg esetén öttől tíz évig terjedő szabadságvesztés is kiszabható. Már ha a hatóságok komolyabban veszik a törvényt, mint a kormány a nemzeti konzultációt.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.