galéria megtekintése

Miegyebek

0 komment


Tamás Ervin

Nézőpontok

A csoportunkból ­Izland és Portugália továbbjutott, csak mi estünk ki a legjobb 16 között. Csakhogy velünk együtt búcsúzott Spanyolország és Anglia. Csalódás a magyar szereplés vagy hősi eposz? – jó volna félúton megállni. Öröm, meglepetés, jó teljesítmény: ennyi. Ne találgassunk, hogy mi lett volna, ha mi kerülünk össze Angliával. De azon se élcelődjünk, hogy ilyen „olcsó", azaz kevés pénzből előállított válogatott, mint az izlandi, az Eb-k történetében még nem jutott a legjobb nyolc közé. Legyünk büszkék futballistáinkra, végre csapat benyomását keltették, de kerüljük az eposzi jelzőkben való tobzódást. A dicsőítés túllicitálása visszaüthet, mértéktévesztés a Múzeumok Éjszakáján képtárban kiállítani Király Gábor kesztyűit és mackónadrágját, nem kell Dzsudzsák Balázsnak díj a Szabolcs megyei közgyűléstől. Jó, ha a teljesítmény és az ünneplés arányban áll egymással, de erről már lekéstünk. Az izlandi válogatottat ennek függvényében a lakosság egynegyede, mintegy 70-75 ezer ember fogja várni a repülőtéren. A játékosokat konflisok viszik majd Reykjavík főterére, s a lovakat szurkolók fogják ki a kocsik elől. A svéd edző a főváros díszpolgára lesz, s a természeti szépségekkel bőven megáldott szigetországban vulkánt neveznek el a győztes gól szerzőjéről, gejzíreket a többiekről. Azaz náluk az éjjel tényleg nehezen fog véget érni...

Gólbíró

 

Berogyasztott térddel, kimeredt szemmel figyel a partvonalbíró – szerintem teljesen feleslegesen. Körülbelül ugyanannyi a rossz ítélet, mint nélküle volt, meg különben is ott a videó, amely szükség esetén használható volna. Egy komolyabb ­meccsre lassan egy tekintélyes bíróság fut ki, az UEFA-ellenőrt még nem is számítva. A gyakorlat persze ismerős: a lehetséges hibák kiküszöbölésére másutt is előbb munkacsoportok, bizottságok alakulnak, kormánybiztosokat neveznek ki, különösebb eredmény nélkül. Holott ebben a játékban (?) az „itt és most" esendősége is vonzó, a pártatlanságnak nem mond ellent egy-egy tévedés, ahogy a rossz passz vagy mellélövés sem.

Újra a mackó

Irigykedtünk, hogy a futballhoz kötődő ajándéktárgyak mekkora forgalmat képviselnek a világ legnagyobb klubjainál. Hogy már-már egy neves játékos vételárát egyenlíti ki néhány hónapon belül új mezének árusítása. Természetesen idehaza is ­elkel valamennyi klubemblémával díszített zászló, mez, sál, törülköző, de jelentős tételről – talán a Fradit kivéve – nem beszélhetünk. Hogy mégsem a szurkolói készülékben van a hiba, hogy a rajongás idehaza is lehet jó üzlet, arra a példa: Király ­Gábor negyvenedik születésnapja alkalmából dobta piacra K1rálysport néven saját márkás sporttermékeit. Az április eleje óta ­elérhető ­kollekcióból múlt hét közepére elfogyott az összes szürke mackónadrág. A recept: előbb legyen eredmény, ragyogó kapus, rokonszenves sportember, utána következhet a spéci termék, a kapós, mozgalmat beindító szürke tréningalsó.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.