galéria megtekintése

Mi volt a Vörös téren?

12 komment


Megyesi Gusztáv

Amikor nemrégiben híre ment, hogy az ország legszigorúbban őrzött épületéből, a Parlamentből rövid idő alatt kilencven számítógépet, illetve tartozékot loptak el, köztük a Fidesz-frakció informatikai eszközeit, nem lehetett tovább várni, ki kellett állni a nyilvánosság elé. Arra mindenki számíthatott, hogy az újságírók a kormánypárt fejére olvassák majd, hogy mi folyik az Országházban őrzés-védés jegyében, különös tekintettel arra, hogy most már 370 fős parlamenti őrség is védi a Házat évi 170 millióért.

Belátható, hogy ilyen helyzetben csak az átlagosnál is felkészültebb, sokat próbált ember képes meg­győzni a közvéleményt arról, hogy kilopták ugyan a gépeket a Parlamentből, de ez természetes. Ez a személy pedig – nem fogjuk elhinni – személyesen Kósa Lajos frakcióvezető, aki a következő gondolatvezetéssel magyarázta ki magát a már-már reménytelen helyzetből: „A világ legjobban őrzött és abszolút zárt birodalmában, a világ legjobban őrzött légvédelmi, légvédelmi szempontból őrzött fővárosában egy német fiatalember egy Cessna géppel leszállt a Lenin-mauzóleum előtt. Tehát ez a dolog mindig lehet.” Fiatalabbak kedvéért emlékeztetünk rá, hogy 1987-ben egy Matheus Rust nevű amatőr pilóta Hamburgból indulva kis kitérő után egészen alacsonyan szállva lépte át a szovjet határt, majd a Vörös téren landolt. Elmondása szerint „üzenetet akartam hagyni az emberiségnek”, ami sikerült is, cserébe négy évet kapott a repülési szabályok megsértéséért, valamint huliganizmusért; nyilván be volt fonva a haja.

Igen érdekes, hogy Kósának ezt a nyilatkozatát gyorsan eltüntették az internetről, csak a YouTube-on lelhető fel, holott a tradícióknak megfelelően itt-ott meg-megbotló mondatfűzése mellett a szöveg kifejezetten zseniális, s mindenképpen új utakat ígér a kommunikációban. Először is nincs benne kommunistázás, és a lopást is újszerűen magyarázza. Ellopták ugyan a laptopjainkat az ország legjobban őrzött házából, viszont ’87-ben a Vörös téren is leszálltak egy Cessnával, úgyhogy nincs itt mit rajtunk számon kérni.

 

Ez jó. Ilyen válasz után nincs az az újságíró, aki akár mukkanni tudna. Nota bene, május elsején Orbántól azt kérdezték, hogy miért Felcsúton kellett kisvasutat építeni, mire azt felelte, azért, mert a kommunisták fölszedték a síneket. Nem jó válasz, a régi sémára épül. Azt kellett volna válaszolnia, hogy Búvár Kund is megfúrta az ellenség hajóját, meg a Lindbergh bébit is elrabolták, azért. Vagy másért. Ez ugyan éppannyira értelmetlen válasz, mint a frakcióvezetőé, viszont a hívek még a korábbiaknál is nagyobbra tátják a szájukat, s ezután még ennél abszurdabb magyarázatokat is elfogadnak majd.

Ami az össznemzeti vonzatokat illeti, Kósa válaszában benne van, hogy igen, van Magyarországon lopás, és lesz is, „tehát ez a dolog mindig lehet”, ám nincs ebben semmi különös, hiszen ameddig maradt még valami mozdítható a nemzeti vagyonból, addig mindig le fog szállni egy Cessna. Ennek később lehet majd jelentősége, amikor a történelem kereke esetleg akként fordul, hogy az országos tolvajlások elkövetői és felelősei bíróság elé kerülnek, s a bírónak kell eldöntenie, elfogadja-e azt az érvet, hogy jó, jó, loptunk és korrumpáltunk, no de inkább arról beszéljünk, hogy mi volt a Vörös téren.

A szerző az Élet és Irodalom munkatársa

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.