galéria megtekintése

Mi legyen, ha?

Az írás a Népszabadság
2015. 04. 15. számában
jelent meg.


Révész Sándor
Népszabadság

Vasárnap óta (még inkább, mint eddig) azzal kell számolni, hogy a legközelebbi választások után három hasonló nagyságrendű tömbből áll majd az Országgyűlés, és csak akkor lehet kormánya az országnak, ha közülük kettő koalíciót alkot. Lehet reménykedni abban, hogy nem így lesz, de kötelező felkészülni a legvalószínűbb lehetőségre, miszerint így lesz. Vannak kérdések, amelyekre készen kell állnia az átgondolt és kidolgozott válasznak, mire az élet fölteheti őket, mert az átgondolatlan rögtönzés jóra nem vezet.

A választók igen jelentős része nem gondolkodik rendszerekben, azoknak viszont kell, akik az országot eredményesen akarják kormányozni, avagy a kormányzókat megszólalásaikkal ennek érdekében kívánják befolyásolni. A nagy, stratégiai kérdések és a rájuk adható válaszok ugyanis de facto rendszerszerűen összefüggenek akkor is, ha erről nem mindenki, sőt a többség nem vesz tudomást.

Azokhoz majd szólnak mások, akik úgy gondolják, hogy akár általában, akár konkrétan egy kicsi, nyitott, európai ország számára létezik másik és jobb rendszer annál a liberális, polgári demokráciánál, amely az EU tagországaiban működik és az EU szabályai szerint működhet. A többieknek azonban a választások után valószínűleg a következő helyzettel kell szembenézniük: van egy tömb, mely az európai rendet radikálisan tagadja, van egy másik, amely mérsékeltebben és következetlenebbül, de ugyancsak tagadja, és van egy harmadik, melyben ugyan szintén van egy rész, mely a tagadásra hajlik, de abban vannak azok is – az irányt szabó vezetők körében remélhetőleg többségben –, akik nem.

 

Ezen harmadik tömb vezetői három dolgot tehetnek. Egy: összeállhatnak a Jobbikkal. Mondhatják, hogy a „maffiaállam” megtörése mindent felülíró szempont. Úgy tehetnek, mintha a Jobbik nem a Jobbikkal lenne egyenlő, nem az európai rend alapjait tagadó, a világtörténelem legszörnyűbb tömeggyilkosaival azonosuló nácibarát párt lenne, hanem az, aminek taktikai okokból mutatja magát, s aminek szavazói jelentős része hiszi őket. Ez a vég. Annyira az, hogy érdemes is a választások előtt egyértelműen kizárni ezt a lehetőséget.

Kettő: mondhatják, hogy ha a választópolgárok többséget biztosítottak a két Európa-ellenes pártnak, egyék meg, amit főztek, mi majd ellenzékből nézzük és várjuk a fejleményeket. Ez esetben eleve föladják a változás esélyét. Harmadik lehetőségnek nem marad más: koalíciós feltételeket szabni a Fidesznek. És ezeket kellene nagyon alaposan megfontolni és kidolgozni, hogy minden törvényhozási, alkotmányozási, stratégiai és személyi feltétel ott legyen, ami a demokratikus jogállam helyreállításához szükséges a megfelelő garanciákkal.

A Fidesz választhat: lebontja, amit felépített, vagy a Jobbikkal építi tovább, esetleg magára húzza a felelősséget az ország kormányozhatatlanságáért és a megismételt választásokért. De mindenesetre nem mondhatja, hogy nem volt más lehetősége, mint a koalíció a Jobbikkal.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.