galéria megtekintése

Mézédes mag nélküli

Az írás a Népszabadság
2015. 08. 05. számában
jelent meg.


Uj Péter
Népszabadság

Zsigó Róbert államtitkár, pardon, ne slendriánkodjunk, tehát pontosan: a Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára néhány napja bejelentette, hogy húsz százalékkal nőtt a dinnyefogyasztás a minisztérium kampányának hatására.

Hogy ez a fogyasztásnövekedés mihez képest, milyen időintervallumon, milyen mértékegységben értelmezendő, arra nem találtam utalást a sajtóhírekben, de a szőrszálhasogató kekeckedés, nem beszélve a kákán való folytatólagos csomókeresésről tényleg méltatlan lenne egy ilyen össznemzeti jelentőségű ügyben, hiszen az agrárium ügye minden esetben és tekintetben nemzeti ügy, ha az agrárium elbukik, akkor a nemzet is elbukik.

De szerencsére, hogy Kövér Lászlót, az Országgyűlés elnökét és egyik legeredetibb politikai gondolkodónkat idézzem: „...a jelek arra utalnak, hogy a vidék, a mezőgazdaság, az élelmiszer-termelés dolgában egyre körültekintőbben, egyre jobb arányérzékkel végezzük dolgainkat.” Mint – és ezt már én teszem hozzá – az élet szinte valamennyi területén.

 

Az agráriumozás különösen jól megy, ez ténykérdés, egymást érik a sikeresebbnél sikeresebb agráriumkampányok: a sertéshúskampány, a baromfikampány, a zöldségkampány, az almakampány, a tejtermékkampány (ezt éppen most jelentette be maga a miniszter) –mind-mind teljes siker, nem hiába költi az állam a súlyos százmilliókat, a magyar fogyaszt vagy ha úgy tetszik, zabál, a végén majd jön Norbi, és lefogyasztja – ez a magyar perpetuum mobile.

A dinnye sikere is nagy közös siker. A finoman kigondolt, hatékony kormánykommunikációra azonnal rezonáló állampolgár mit is tehetne? Nyomja az egyik dinnyét a másik után. Pedig még nem is volt Magyar Dinnyék Útja Rali, Nemzeti Dinnyemaraton, Kárpát-medencei Dinnyenap, egész hétvégés dinnyekülönkiadás az M1-en vagy egyéb, de ami késik, nem múlik, sok még a százmillió a kasszában és sok a kreatív elme az országban.

Persze akadhat olyan szkeptikus forma maliciózus kellemetlenkedő, aki azt állítja, hogy amióta világ a világ, a dinnye akkor fogy, ha meleg van, és két hét kánikula majdnem negyedével emeli az éves dinnyeforgalmat… De az ilyen kötekedőket nyilván a külföld pénzeli, horribile dictu Soros György, vagy egyszerűen genetikailag nem szeretik a magyarokat, sem a magyar dinnyét.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.