galéria megtekintése

Meteor

Az írás a Népszabadság
2015. 05. 21. számában
jelent meg.

A szerk.
Népszabadság

Nocsak, rájár a rúd az elmúlt évek egyik legjövedelmezőbb fideszes pénzcsapjának tűnő MET-re – gondolhatnánk az energiakereskedőről szóló friss hírek hallatán. (MET-ként nem a Magyar Edzők Társaságára, a Magyar Elektrográfiai Társaságra, a Magyar Energetikai Társaságra és nem a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösségre célzunk!) A 2007-ben a Mol által alapított cég, amely mára a térség energiapiacának üstököseként szárnyal, először titokzatos offshore-szerű hálók résztulajdonába került, melyekről aztán kiderült, hogy például Garancsi Istvánt, a kormányfő barátját és a Mol más ismerőseit rejtik. Azt is tudhatjuk, hogy a MET gázügyletekbe bonyolódott az állami MVM-mel, és 2013-ban bő 55 milliárdos osztalékot fizethetett gazdáinak.

Ehhez a terepet az Orbán-kabinet készítette elő, amely 2011-ben, arra hivatkozva, hogy olcsó gáz kell a lakossági távhőre, lefoglalta az osztrák oldali gázvezeték használati jogát az MVM számára, amelytől viszont ez lábon a MET-hez került. A cég így az MVM helyett zsákolta a szép hasznot. Ám a hírek alapján a továbbra is felvásárlási lázban égő MET már inkább zuhanó meteorra hasonlít: az osztalék második éve „potom” egy-kétmilliárd, ráadásul az EU utasítására a kormány a nyugati csövet is visszavette.

Szegények.

 

De azért semmiképpen se hullajtsunk könnyeket, olyan nagyon biztosan nem kell félteni sem a MET-et, sem a tulajdonosait. Hiszen ők még sosem küldték el melegebb éghajlatra a kormányfőt. És a magyar tehetséges nemzet, kreativitása nem ismer határokat.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.