galéria megtekintése

Mese a tőkéről

Az írás a Népszabadság
2015. 10. 09. számában
jelent meg.


Pető Péter
Népszabadság

És akkor szembejött a rendíthetetlenül szolidáris, hovatovább szegénypárti tőke, oldalán az empatikus, melegszívű profittal.

Meglehetősen sok ilyen felütéssel kezdődő tudományos-fantasztikus mesét hallgatunk, s viszonylag ritkán tűnik fel a szereplők között a dízelmotoros Volkswagen, a teszteken a valóságosnál jobban teljesítő Samsung tévé vagy a négyes betűmérettel, a biokémikus közösségen kívül más számára teljesen értelmezhetetlen rövidítésekkel terhelt, konzervre nyomtatott címke.

Pedig nem árt olykor szembenézni azzal: ez is a piac. Meg azzal, hogy a tőkének – természeténél fogva – nincs morálja. A cégek azért működnek, hogy profitot termeljenek, a döntéshozók, vállalatvezetők akkor maradhatnak a helyükön, ha teljesítik emissziójukat. Az eredmények hajszolása, a piaci verseny közben evidencia, hogy akadnak emberek, akik rosszul döntenek, amorálisan járnak el, s engedélyt adnak olyan szoftverek alkalmazására, amelyek a csalást szolgálják. Vagy arra, hogy a tévé jobb eredményeket mutasson a teszteken, mint a valóságban. Hogy a motor az elvárásoknak megfelelően produkáljon a vizsgálaton. Hogy a közlemény jobban mutasson, mint a valóság. Ahogyan a nagyon jó sportolók is képesek doppingolni, hogy riválisuk fölé kerekedjenek, úgy ikonikus cégek is hajlandók szabályokat szegni, mert nyerni akarnak.

 

E tudásunk nem friss, nincs miért meglepődni. Ám a technológiai fejlődés feltétlen rajongóinak is figyelmeztetés: az applikációk sem morálalapúak. Azaz ahogyan a piac létezéséből nem következik a tükörtiszta, visszaélésmentes verseny, úgy a technológiai innováció sem hoz automatikusan demokratikusabb társadalmat, nem növeli a hozzáférést a közszolgáltatásokhoz, és így tovább.

Folytathatók persze végtelen hitviták arról, hogy az állam születésénél fogva alacsonyabb rendű, mint a piac, ám e kevéssé produktív disputákat mindig megzavarja a valóság. Az, amelyikben – megannyi igen tisztességes projektet futtató, következetes cég munkája mellett – óriási profitot termelő nagycégek hatalmas médiakampány kíséretében folytatják le társadalmifelelősség-vállalási projektjeiket, amelyek keretében felvidítanak depressziós fókákat, miközben a munkavállalóikat sanyargatják, a gyárukat odébb pakolják, ha esetleg növekednek adóterheik, és gond nélkül kötnek üzletet bármilyen kormánnyal, ha érdekeiknek megfelel. Ahogyan a trendi startup sem habozik a helyi jogszabályokat figyelmen kívül hagyó alkalmazást kidolgozni, ha így futhat be, az ezzel megbízott lobbicsoport sem szomorkodik, ha a tevékenységének köszönhetően megkötött kereskedelmi egyezmény jobban szolgálja a gyógyszergyárak jövőjét, mint a betegek jelenét.

Ez nem meglepő, minden szereplő a dolgát végzi. Épp csak mi vagyunk gyengék ahhoz, hogy kikényszerítsük az államtól, a piactól, a vállalatoktól, hogy a helyi közösségek érdeke ellenében ne cselekedhessenek. Mindössze a demokrácia gyengült el annyira, hogy csak mesék maradtak belőle.

Például a szegénypárti tőkéről.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.