galéria megtekintése

Merre is tart Európa a szakállas transzvesztiták tekintetében (kapcsán)?

Az írás a Népszabadság
2014. 05. 14. számában
jelent meg.


Uj Péter
Népszabadság

Sok-sok évnek, tán nem túlzás azt gondolni: évtizednek kell még eltelnie ahhoz, hogy a magyar társadalom képes legyen feldolgozni azt a sokkot, amelyet a sajtóban röviden csak szakállas osztráknő-skandalummutyigate néven emlegetett jelenség okozott a közelmúlt zaklatott napjai során.

A valóban heves, mit heves, egyszerre megrendült, elkeseredett és felbőszült reakciók mögött talán ott lappanghat a történelmi tapasztalat, miszerint az elmúlt százötven év során többször is előfordult, hogy nemzetközi ismertségre szert tett, extrém arcszőrzetet viselő osztrákok borogatták fel a térség (a kontinens, a világ) rendjét. Talán így jobban megérthetjük, miért érezte úgy több tucat politikus, elemző, esszéista, politikatudós, társadalomkutató és filozófus, hogy megszólaljon a világ egyik legbénább giccsparádéjának kapcsán (tekintetében), amely giccsparádénak egyébként pont annyi hatása és jelentősége van, mint a salakszentmotorosi pulykamellpárizsi-fesztiválnak. Sőt.

Az egész kontinens, az európai nemzetállamok végleges és visszavonhatatlan elbuzulását vizionáló neo-biturbó-herderek siralomáriájára tercelt a túloldal panaszos jajszava, hogy ah, a szabad szelleműség, befogadódás, nyíltság micsoda győzelme ez osztrák részről, és lám, a morális és intellektuális értelemben újraépült vasfüggöny túloldalán vígan prosperáló sógorok megint megmutatták nekünk és a világnak, micsoda nagyvilági (mondén), nyitott emberek, és mi ettől az egésztől mennyire messze, egyre messzebb vagyunk itt, kompország fenekén.

 

Soli deo gloria – mondaná erre Orbán Viktor, mert mostanában mindenre ezt mondja. Ebből a szolit és a deót mindenki érti, glória pedig este fan.

Lófarát – ezt meg Pepin bácsi mondaná, akit megfellebbezhetetlen tekintélyként fogadhatunk el mind extrém arcszőrzetű osztrákok (miszerint Beobachtungsstelle), mind általában a jellegzetesen kelet-közép-európai jelenségek tekintetében (kapcsán).

Tobias Schwarz / Reuters

Lófarát elbuzulás meg elfogadás. Még mit nem. A császár azt nem engedné. Ahogy megjelent ez a túlsminkelt Thomas Anders (akiről harminc éve sokan gondolták, hogy óriási hatással bír a térség kulturális fejlődésére – és tessék, mit gondolunk ma?) legószakállal, kokakólaüveget formázó flitteres női estélyiben, leöntve valami csillogós mázzal, valami bevonómasszával olyan fénynyalábban, mintha egy Caravaggio-festmény akarna lenni ott helyben, és elkezdte búgni túljátszott gesztusokkal azt a nyomorult, harmadosztályú Skyfall-nyúlást, hát én úgy elkezdtem röhögni, hogy a térdemet csapkodtam.

Na ez az európai reneszánsz kérem, semmi elbuzulás, semmi szabad szellem, egy rohadt nagy freak show, seggberúgós-pofánfingós poén.

De annak legalább szar.

Vagy jó.

Ugyanaz.

Csak nehogy a kínaiak lenyúlják. És jövőre jön a három lábú kínai törpe nő két ádámcsutkával: Wurst Li.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.