galéria megtekintése

Merkel nehéz órái

41 komment


Aczél Endre

Nem biztos, hogy Radek Sikorski akkori lengyel külügyminiszternek igaza volt, amikor 2011-ben Berlinben azt mondta, nincs annál rosszabb, mint ha Németország tétlen.

Nos, Angela Merkel egyáltalán nem volt tétlen, amikor valósággal meghívta német földre a szíriai menekülteket, és ugyanazzal a mozdulattal fölfüggesztette azt az uniós szabályt, amely előírta, hogy a menedéket keresőknek ilyen irányú kérelmüket abban az uniós országban kell benyújtaniuk, ahová elsőnek belépnek. Elfogadom, hogy a kancellár az erkölcs parancsának engedelmeskedett.

Elfogadom tőle, hogy „az már nem az én országom, amelyik elkezd szabadkozni, hogy baráti jobbot nyújtott a veszélyben levőknek". Viszont azt is el kell fogadnom, hogy Merkel nem mérte fel, mekkora terhet rak országa nyakába. Ma már felfogja. A német közhangulat nyár és november között drámai változáson ment keresztül. A Willkommenkulturt, a Münchentől Hamburgig nyúló össz­német büszkeséget és örvendezést szkepszis, majd olykor nyílt ellenségesség váltotta fel, és politikai válságot robbantott ki. Nyilvánvalóvá lett, hogy Németország a menekültek hároméves ott-tartózkodását, a nagyon is elvárható „családegyesítést" (a férfi migránsok után jönnek a feleségek és a gyerekek), a menedéket keresők pénzbeli ellátását, elszállásolását etc. nem bírja el. Kivált úgy nem, hogy az unió keleti fele szinte semmilyen részt nem óhajt vállalni a terhekből.

A politikusok mentek a közhangulat után. Elsőnek Seehofer bajor miniszterelnök és testvérpárti (CSU) vezér szólalkozott össze Merkellel, mondván, állítsa le a migránsok beözönlését. Arra nézve nem volt ötlete, hogyan. Seehofer a fél évszázados CDU–CSU ikerpolitizálást látta a szakítás felé közeledni, amiről nekem csak annyi jutott eszembe, hogy a bajor erős ember akkor fogja leváltani Merkelt, amikor minálunk Semjén Zsolt Orbánt.

 

Múlt csütörtökön a koalíciós pártok – a szocdemek és az uniópártok – megegyeztek annak a bizonyos három évnek két évre való leszállításában, a jogtalanul menedéket kérők rendezett visszatoloncolásában (de hová?), ennek előtte a pénzbeli juttatások tárgyi juttatásokra való felcse­rélésében (vö. amerikai élelmiszerjegyek). Ennyi elegendő is lett volna, ha egy napra rá nem jön De Mai­ziére belügyminiszter (CDU) „brutusi tőrdöfése". Ő azzal állt elő, hogy a menekültek csak egy évig maradhassanak (ügyük elbírálása nélkül), és ami a lényeg, helyezzék tilalom alá a családegyesítést. Igaz, De Maiziére hamar „curikkolt", pláne, hogy kiderült, Merkel semmit se tudott az ötletéről. De nem mondanám, hogy nem voltak, nincsenek pártfogói.

A kancellár ezzel együtt sincs veszélyben – személyes népszerűsége szinte töretlen, alternatívája nincs –, de reagálnia kell a jelzésekre. Úgy látom, fáradhatatlan optimizmus hajtja előre. Ha egyszer kezelni tudta az euróválságot, tető alá hozni Ukrajnáról a minszki megállapodást, egyezkedni a brit Cameronnal, elmenni Törökországba, és olyan ajánlatot tenni Erdogannak, amilyet az soha eddig az uniótól nem kapott, akkor saját politikai hátországát is rendbe fogja hozni, sőt megkockáztatom, „kipréseli" a kvótarendszert az unió egészéből. Szereti az igazán nagy kihívásokat. Márpedig ő mondja, nem én, hogy a migránsválság még az ­euró beomlásánál is nagyobb veszélyeket hordoz. Szándékosan túloz. Ha leküzdi, még népszerűbb lesz.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.