galéria megtekintése

Merkel magánya

29 komment


Dési András

Politikai tanítómestere, Helmut Kohl köztudottan szerette „kiülni" a problémákat. A sokszor már kínos kivárással ellentétben Angela Merkel az „apró lépésekben" hitt. Előfordult persze, hogy hirtelen olyat tett, amit senki sem gondolt róla. Így volt ez 2011-ben, amikor a fukusimai atomerőműben bekövetkezett katasztrófa után sec-perc úgy döntött, hogy Németország kiszáll a nukleáris energiából. Merkel fizikus, ez is befolyásolhatta a döntésében.

Tavaly nyáron is az érzelmei vezérelték, amikor a menekültválság eseményeinek drámai láncolata nyomán szélesre tárta a kaput a szír menekülők előtt. Azt hirdette, hogy Németország, ez a gazdag liberális demokrácia megbirkózik néhány százezer ember befogadásával. Lett belőlük – eddig – több mint egymillió, jött a szörnyűséges kölni szilveszter éjszaka, s a közhangulat jócskán megváltozott a szövetségi köztársaságban.

Merkel megpróbált hű maradni az elveihez, de reálpolitikusként manőverezni kényszerült. Apró lépésekkel keményített álláspontján. Mindez nem segített, sorra koptak ki mellőle a szövetségesei. Legutóbb az osztrák kancellár döfte a hátába a tőrt azzal a deklarált szándékkal, hogy a balkáni menekültútvonalat végérvényesen le kell zárni. S bár a görög–macedón határon ugyanaz zajlik le, mint a tavaly a szerb–magyaron, hiába könyörögnek az embertelen körülmények között összezsúfolódott menekültek „Merkel mama" közbelépéséért, nincs válasz.

 

A szinte 180 fokos fordulatot lehet a hétvégén esedékes tartományi választásokkal magyarázni. A menekültválság minden helyi problémát félresodort. Érzelmek, elsősorban félelmek és előítéletek határozzák meg az emberek gondolkodását. Ebben a légkörben nem csoda, hogy a jobboldali populista Alternative für ­Deutschland (AfD) olyanokat is meg tud szólítani, akik csalódtak a CDU-ban és Merkelben, illetve távol tartották magukat a politikától.

A kereszténydemokraták valószínűleg nem fognak fényesen szerepelni, de az esetleges voksveszteség nyomán senki sem puccsolja meg Merkelt. Nincs ugyanis se kihívója, se alternatívája. Tudja ezt Horst Seehofer is. A bajor tartományi kormányfő és CSU-elnök Merkelt idegesítő húzásai, így például a magyar miniszterelnökkel való „barátkozása" mögött az a megfontolás munkál, hogy az erősen populista szólamokkal elvehető a terep az AfD-től a menekültáradatban frontállamnak számító Bajorországban.

Elgondolkodtatóbb az, hogy Európa vezető politikai-gazdasági hatalmának kancellárja mennyire magára maradt. A szövetségi köztársaságnak éppen a közös európai megoldás érdekében mindig sikerült valamiféle konszenzust teremtenie – bár erről a görögöknek érthetően más a véleményük és a tapasztalatuk. Németország és kormányfője 2016 márciusára elszigetelődött, „különutasnak" számít. Mindenki más zár. Útvonalakat, határokat. A hidegháborúban volt talán ennyi szögesdrót a kontinensen, amely azonban a kerítésekkel és pengés drótokkal legfeljebb csak némi időt nyer. A menekültek jönnek.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.