galéria megtekintése

Mérgező sarlatánok

Az írás a Népszabadság
2014. 09. 08. számában
jelent meg.


Palugyai István
Népszabadság

Tavasszal közeli barátom egy „alternatív rákgyógyító” uszályába került, akinek hatása sokáig visszatartotta, hogy elfogadja a sürgető és mindenképpen szükséges kezelést. Megóvja a mérgektől – mondta a „terápiát” szintén támogató közös ismerős, aki érezhetően vaskalaposnak tekintett, amiért frászt kaptam a veszélyes ámítástól.

A média Bajor Imre esete kapcsán szinte megdöbbenten közli, miféle kóklerek karmaiba került a művész: az egyik nem is orvos, miközben gyógyító „intézetet” tart fenn, a másiknak meg már évek óta nem lett volna joga praktizálni. Én a csodálkozáson csodálkozom: ezek a kuruzslók hosszú évek óta ott vannak a bulvármédiában. Címlapon. És nem nagyon kételkedett senki a „tudományukban”.

A népszerű komikus betegségének idején is hány olyan cikk jelent meg, amelyek szinte magasztalták Bajor „orvosait”. És itt álljunk meg egy szóra. Jóllehet a „gyógyítók” közt sok olyan van, akinek semmilyen diplomája sincs, mégiscsak hosszú idő múlva derül ki a csalás. Sajnos azonban egyre több orvos is beáll a veszélyt okozó sorba, ahogy a hírekben szereplő doktor is, aki a betiltott B17-vitaminnal kezelte a színészt.

 

Vajon mi viszi rá ezeket az embereket, hogy áltudományos módszerekkel operálva elhitessék a szerencsétlen, betegségük miatt kiszolgáltatott emberekkel: meggyógyítják őket? Egyszerű megoldást keresve rávághatjuk persze: a pénz, ami évezredek óta folyamatosan újratermeli a kuruzslást. Csakhogy felvetődik: milyen oktatást kaptak az egyetemen, ha ilyen könnyen hátat fordítanak mindannak, amit a korszerű orvostudományról beléjük vertek hosszú éveken át?

Persze a divathullámnak némelyik hazai orvosképző sem tudott ellenállni, és ma már az „oldalvizeken”, fizetős tanfolyamokon oktatnak „alternatív módszereket” – igaz, a hivatalos érvelés szerint azért, hogy kontroll alatt tartsák az egyébként illegálisan folyó kezeléseket. Úgy látom azonban, ez a hozzáállás gyengíti a kísérleti tényekkel igazolt, korszerű orvoslás pozícióit az arra – haszonlesés, az ezotéria iránti, zsigerből nagyobb érdeklődés, netán a szakmai vonalon gyengébb előmenetel miatt – hajlamos orvosok körében.

Ez pedig az egyre lazább ellenőrzés és a száz sebből vérző hazai egészségügy mellett mind több félrekezelt, megfelelő terápiához későn jutó beteghez vezet. Tudom, a sarlatánok mindig arra hivatkoznak, hogy mennyi gyógyult beteget tudnak felmutatni. Csakhogy arról sosem szólnak, hányan lettek betegebbek, s hogy vajon valóban az ő módszerük gyógyított-e, vagy a páciensek anélkül is jobban lettek volna, netán mellette más, valódi kezelést is kaptak.

Nem beszélve arról, hogy a „gyógyultak” valóban meggyógyultak-e, vagy később visszaestek. Mindig a gaz gyógyszergyárak mérgeit ócsárolják, miközben – mint a mostani esetben is kiderült –minden további nélkül beadnak tiltott, konkrétan cianidot tartalmazó, vitaminnak álcázott szereket. Kik akkor az igazi mérgezők?

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.