galéria megtekintése

Méreg

Az írás a Népszabadság
2014. 07. 07. számában
jelent meg.

A szerk.
Népszabadság

Magyarországon nincs abban semmi meglepő, ha egy államtitkár nem teljesíti az ígéretét. A társadalom ezt már fel sem veszi. Illés Zoltán azt ígérte volna, hogy állami forrást szerez a balmazújvárosi méregtelep felszámolására, de végül nem szerzett egy vasat sem? Erre az ember csak legyint. Illés Zoltán tényleg azt ígérte, hogy a kormányzat majdan az ország összes veszélyeshulladék-lerakóját semlegesíti, de erre nemhogy terv nincsen, de pénz sem?

Nem is vártunk mást. Illés Zoltán komolyan megígérte, hogy tavasszal a kormány elé viszi a méregtelepek ügyét, ám a kabinet még mindig nem tárgyalt erről? Jelentkezzen, aki egy percig is elhitte a szavait. Elvégre ezek az ígéretek az áprilisi parlamenti választás előtt hangzottak el – s a rutinos választópolgár az effélére már oda sem figyel.

Ám az már zavarba ejtőbb kérdés, hogy vajon miért hallgat Balmazújváros fideszes polgármestere, Tiba István, aki civilben orvos. Márpedig Tiba doktor ez év elején azt nyilatkozta: „Újabban az is felvetődött, hogy a veszélyeshulladék-tároló közelsége is szerepet játszhat az átlagosnál nagyobb számú megbetegedésekben, mindenki számára megnyugtató lesz, ha a várostól pár kilométerre lévő telepet felszámolják.”

 

Ehhez képest az orvos-polgármester feltűnően csöndben van. Nem tart sajtótájékoztatókat, nem veri az asztalt, és nem szervez demonstrációkat annak érdekében, hogy a városa mellett lévő veszélyeshulladék-tárolót minél hamarabb felszámolják. Könnyebb volna a dolga, ha az ügyben a „bukott baloldalra” és a Gyurcsány nevű „ördögre” lehetne mutogatni. De nem lehet. Ezért hallgat Tiba István doktor – egyszerre szegve meg a polgármesteri és az orvosi esküjét.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.