galéria megtekintése

Merci!

7 komment

A szerk.

Orbán Viktornak sajátos viszonya van a négy kerékhez, de nem csak ezt illusztrálják jól a hazai autóipari beruházások.

A rendszerváltás óta eltelt csaknem három évtizedben még használt autóként sem érkezett hazánkba annyi Mercedes, mint amennyit Kecskeméten egyetlen év alatt gyártanak. De semmi ok az irigykedésre, az országnak úgy kellenek az eurómilliárdokat beruházó termelővállalatok, mint egy falat kenyér. Nem semmi az az egymilliárd eurós beruházás és 2500 új munkahely, amit a Mercedes hoz.

S az sem, hogy legalább a német autógyár kapcsán a miniszterelnök és a külügyminisztere is fontosnak tartja elismerni a korábbi kormányok érdemeit is. (Merci!) Ritka az ilyen elegáns reakció, de legalább mutatja, hogy tudják, az igazi nagyhalak (a Daimler vezetői ilyenek) előtt hogyan illik beszélni, viselkedni. Gyakorolhatnák sűrűbben is.

 

A siker ünneplése közben is előre kell nézni. Azonosítani az immár rövid távon megoldandó vészhelyzetet, a munkaerőhiányt. Lehet a rendszerváltás óta a legalacsonyabb a munkanélküliségi mutató, ha a gyárakban nincsenek melósok. S nem csak a Mercedesnél, nem csak a gyárakban: boltok, kreatív cégek, informatikai vállalkozások várnak emberre.

A gyárak problémáját még megoldhatná a több mint félmillió magyar egy részének hazatérése, de őket már a Mercedes sem tudja hazacsábítani, s nem elsősorban  a gyári munka imidzse miatt. Más élethez szoktak hozzá.

A prémium autók iránti kereslet egyre nő, a kormány jó ütemben ült fel a hullámra. De fel kellene ülni a digitális fejlesztések, a negyedik ipari forradalom, a modern egészségügy vagy a tudás értékének hullámaira is.

Mindezt erős oktatással kell megalapozni. Ha e frontokon is erősítünk, kiléphetünk a keleti melós státuszból. S talán egyre többen nem csak a gyártósor mellől ismerik majd a Mercit.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.