galéria megtekintése

Menzafrász

5 komment


Rab László

Megreformálta a kormány az iskolai étkeztetést, gondosan előírta, hogy mit kell főzni, miből mennyinek kell lenni az ételben, hadat üzent a megszokott ízeknek is. A sok só, cukor és liszt nem egészséges, ezért ezek használatát drasztikusan visszaveszik, és elrendelték, hogy teljes kiőrlésű kenyérből és tejből is sokkal többet kell fogyasztani, akkor lesz erős az új generáció.

A kormány, pontosabban Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere azonban úgy állította át az étrendet, hogy elfelejtett szólni a közétkeztetőknek és az iskoláknak, ezért januárról szep­temberre kellett halasztani az átállítást. Ami még most sem zajlik gördülékenyen. A szülők sok helyen ki is vették a gyereket a menzáról, ugyanis nem ízlik a jobb és a drágább étek.

Valahogy nálunk minden reform így kezdődik: ha valami jobb, azért nyilván több pénzt kezdenek rögtön szedni. Itt pedig egy 200 milliárdos piac óriási pénzeiről van szól, még ha a káposztás tésztát filléres haszonnal lehet is csak előállítani.

 

A menzákat járva azt tapasztaltuk, hogy vannak helyek, ahol időt hagytak a szokások megváltozására. Még olyan szörnyűséget is megfigyeltünk (csak nem mertük megnevezni a helyet, nehogy orrba verjék az „ellenzéki" konyhásokat), ahol még a só is ott maradt az asztalon. Ez a magyar általános iskolai fundamentalizmus fellegváraiban, ahol minden föntről érkező ukázt rögtön hajlandók odaadással végrehajtani, nem fordulhat elő. Láttuk több helyütt kiírva a központi akarat szellemiségének megfelelő oktató szöveget („A túlzott só- és cukorfogyasztás káros az egészségre"), de sem az iskolát, sem az étkeztető tenderen győztes közétkeztetőt nem zavarja, hogy a gyerekek agyonharapdált műanyag poharakból kénytelenek inni.

Belekóstoltunk a menzaízekbe, tapasztalatainkból az egész országra vonatkozó következtetéseket nem vonhattunk le. De ahol megfordultunk, nem lett az étel rosszabb a reformtól, azt sem lehet mondani, hogy a sótlanság zavaró lett volna. Azzal sincs baj, hogy nem lehet zsíros (azaz olcsóbb) alapanyagokból főzni, és hogy próbálják visszaszorítani a tésztát. Maga a rendelet is jó szándékkal készült, miközben agyonszabályozták vele a menzát. Az persze nem lehet törvénybe adni, hogy az ételnek finomnak kell lennie. De azt bevehették volna éppen, hogy az étrendről lehet egyeztetni is. A szülőkkel meg a gyerekekkel, nyilván. Ezt a párbeszédet az iskola vezérelhetné. Az, mely nem hajt végre vakon tankerületi parancsokat, hanem a nyilvánosság előtt bonyolítja életét.

Az interneten is össze lehetne állítani közösen a konyhákkal a kajarendet. Hogy a szülő is szólhasson, ha valami nem tetszik neki. A helyi demokrácia sokat segítene azon, hogy ne tehessenek csicsókatrutyit a gyerekek elé műanyag tányéron. Ehhez szuverén iskolák kellenének. Nem olyanok, amelyeknek azt a feladatot szánták, hogy megegyék, amit a fejük fölött megfőztek nekik.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.