Mentés

Szívesen oktatja a sajtót, az ellenzéket, az országot – az egész világot. Csütörtöki kormányinfóján is felemelte mutatóujját Lázár János, és közölte: nem elég kritizálni az Európai Bizottságot, konstruktívnak is kell lenni. Ezért a magyar kormány szívesen megosztja Brüsszellel a kvótaellenes népszavazás lo­gikáját.

Jó, Lázár annyira mégsem egyenes, amennyire láttatni szereti, így a valós kormányzati célok helyett azt mondta: a kabinet a „Schengen 2.0” címen összegyűjtött javaslatcsomagját igyekszik benyújtani Brüsszelnek. Ez abból indul ki, hogy van biztonságos hely Európán kívül is, ahol mindenkit internálni lehet, mielőtt nemet mondunk rájuk. Lázár szerint az EU-nak tiszteletben kell tartania, hogy
a tagországok hogyan oldják meg demográfiai és munkaerőpiaci problémáikat.

A menekültügy összemosása a munkaerő-utánpótlás kérdésével azonban cinikus. Amikor Brüsszel a menekültek befogadásáról beszél, a tagországainak nemzetközi egyezményekben rögzített, alkotmányaiban előírt humanitárius kötelezettségére hivatkozik. Ettől függetlenül tiszteletben tartja, ki-ki hogyan oldja meg munkaerőpiaci helyzetét. Az viszont fontos számára, hogy a háború elől menekülők számíthassanak az unió segít­ségére. Orbán Viktor barátja, Horst Seehofer mondta nemrég, hogy Németország a tavalyi egymillió után a 2016-os évben kétszázezer embernek tud és akar segíteni. Ez kötelessége.

Ha Lázárék komolyan gondolják a konstruktivitást, akkor első körben hallgassák meg kevés európai szövetségesük egyikét. Aztán meglátjuk, kit kell önmagától megmenteni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.