galéria megtekintése

Menekülj!

Az írás a Népszabadság
2015. 08. 03. számában
jelent meg.


Hargitai Miklós
Népszabadság

Lehetne ez valaminek a szimbóluma is, de így, személyesen átélve egyáltalán nem jelképes, hanem csak szomorú. Annak idején a rendszerlebontás egy határkerítés szétvágásával, meg egy csomó menekült kiengedésével kezdődött (és az NDK-sokról, amíg nálunk voltak, az akkor szintén csődközeli helyzetben lévő Magyarország sokkal nagylelkűbben gondoskodott, mint a mai távolról érkezett földönfutókról). Most pedig odáig jutott ez a 25 éves kudarcos próbálkozás a szabad piacgazdasággal és a demokráciával, hogy újra kerítést építünk, a migránsokat pedig keményebb vegzatúrának tesszük ki, mint anno a sötét pártállam.

Augusztus elseje nemcsak azért fordulópont a gyászos történetben, mert mostantól jogszabály is lesz ahhoz, amiről a kormány eddig csak ábrándozott – ti. a sokszor bizonyítottan az üldöztetés, kínzás, tömeges nemi erőszak vagy éhezés elől menekülők megfontolás és egyedi mérlegelés nélküli visszazavarásához –, hanem a sokszorosan törvénysértő (ahogyan ez itt szokás) önkéntes határvadász-alakulatok munkakezdése miatt is.

Persze negyedszázaddal ezelőtt sem volt minden fenékig tejfel. A hatóságaink 1990 forró nyarán épp a nálunk piacozó lengyeleket küldték vissza postafordultával (igaz, nekik legalább volt hazájuk, még ha ennivaló nem is nagyon volt benne), de akkor a hazai lakosság egyértelműen a kiebrudaltakkal rokonszenvezett, amit még úgy is jólesett látni a Keletiben, hogy közben majdnem lekéstük a gdanski svéd kompot, mert a mi vonatunk sem indult el időben a toloncjáratok miatt.

 

Jelenleg az itthoni közönség ugyanannyira polarizált a menekültügy megítélésében is, mint minden másban: akad, aki gumilövedékkel és baseballütővel várja a nyugatra tartó jövevényeket, de olyan is, aki ásványvízzel, pogácsával, kötszerrel, jó szóval, útmutatással – jó lenne hinni, hogy ez utóbbiak vannak többen. Amit viszont a hatalom csinál, az – a hangulatkeltő plakátozással, meg a Koszovót, Albániát is biztonságos országgá minősítő jogszabállyal – még csak arany középútnak sem nevezhető.

Ahhoz, hogy a kormány valamennyire civilizáltnak tűnjön, kifejezetten szükség van a határon hőbörgő, az idegennek látszókba válogatás nélkül belekötő szélsőségesekre – nem véletlen, hogy a hajuk szála sem görbül. Kíváncsiak lennénk, hogy ha mondjuk a Cinege utcában kezdenének felvonulni a szabadcsapatok, az is csak ennyi érdeklődést váltana-e ki a rend hivatásos őreiből – vagy a jog csupán az ország bizonyos kiemelt zónáiban, és csak egyes emberekre érvényes? Mert ha ez a kormányzati intézkedések valódi üzenete, akkor minden – a hecckampány, az MTI és a hírműsorok szóhasználata, a minden órában és minden csatornán az állam embereinek cinizmusát és embertelenségét sugárzó média – tökéletes. Mindössze annyi hiba történt, hogy elfelejtettek szólni, a menekültek valójában csak szenvedő kellékek, és elsősorban az itt élőknek szól az előadás, nekünk kell tanulnunk belőle.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.