galéria megtekintése

Mély víz

3 komment


Tamás Ervin

Sejtem, hogy Kiss László akkor vívta ki maga ellen a korábbinál is súlyosabb ítéletet, amikor szövetségi kapitányként Hosszú Katinka sajtótájékoztatóján beléfojtották a szót. Ott és akkor már Gyárfás Tamás ellen vonultak a testvéri tankok, de még nem lehetett tisztán kivenni robajukat. Azért az érdekes, hogy miközben az ultramodern gigauszoda szerkezeti elemeit emelik a helyükre, akkor veszik elő a lázadók a régóta lepusztuló „Csaszi” minősíthetetlen állapotát, s mindent akkurátusan rápakolnak, amiért szerintük az úszóelnök felelhet, a technikai és edzésmódszertani hiányosságoktól a kiosztott támogatásokig – közben pedig jobbkezét államtitkári rangba emelik.

Vannak helyzetek, amelyekben jóval a vétkek elkövetése után kell igazán bűnhődni, akkor, amikor már senki sem számít rá. Kiss ügyét a széles belső kör jól ismerte, Gyárfás Tamás negatív tulajdonságai rendre témát adtak kritikusainak. A volt szövetségi kapitány morálisan soha le nem írható bűne ellenére a csillagokig emelkedett, Gyárfás azzal, hogy részben az új rezsim által kényszerítve, részben új esélyeire koncentrálva otthagyta az üzleti és a médiaéletet az úszósport kedvéért, sikert sikerre halmozott, s az addig őt megvető hatalom kegyeltje lett. Az elnök a sportért élő-haló kormányfő elé hozta „aranyosait”, továbbá nemzetközi rendezvények egész sorát, az úszóvilág korifeusait. A szövetség hosszú évek küzdelme után megszerezte a margitszigeti ingatlant, és dúskált szponzorai pénzében.

Tiszta égbolt, napsütés.

 

Gyárfás feledni és feledtetni akart, valószínűleg azonban ugyanazzal az úthengermódszerrel, amellyel korábbi eredményeit és ellenségeit begyűjtötte. Ment, lobbizott, törleszkedett, közben kemény volt, mint a vídia, ha érdekeit kellett érvényesítenie. Hiába voltak érdekei, ha úgy tetszik, nemesebbek, önzetlenebbek, mint egykoron, hiába nem a politikai helyezkedéssel nyerhető anyagi haszonszerzés vezette, hanem a pörgés, a tenni akarás a „fontos ember” posztja utáni olthatatlan vággyal keveredve – ez megítélésén mit sem változtatott. Sok KÉSZ állt rajtra készen.

A siker kellős közepén borult be az ég, a forgószél minden zugból levegőbe emelte a sportág szemetét, s azt az eddig lappangó ellenszenvet, amely az elnökkel szemben ideiglenesen eltemettetett. Mindenki szót kért, akivel talán afférja volt, akit irritált közéleti keverése, kenetteljességbe bújtatott kíméletlensége, anyagiassága, álszerénységgel kevert rámenőssége, üzleti gátlástalansága. Csakhogy minden, ami a sportággal vagy vele kapcsolatos, nem újdonság. Ahogy munkaalkoholizmusa, teljesítménykényszere, szervezőkészsége, kapcsolatépítési tehetsége sem, ami sokat hozott – és nem csak az ő konyhájára.

Szemforgatók serege csapja mostanában össze hitetlenkedve tenyerét, hogy mik vannak, miközben tudván tudja, hogy mik voltak, vannak, lesznek, hiszen ebben a környezetben mozog a hirtelen támadt prókátori hévvel. Aki kicsit is ellentart, számíthat rá, hogy a vihar mindenestül félresöpri. A hisztéria nem törődik már sem Rióval, sem a jövő évi úszó-vb-vel, mindennél fontosabb, hogy bűnbakot talált. Az úszóelnök mögött nyilván lázasan folyik már a helyosztó. Ez meg Gyárfásnak lehet ismerős, miközben meglepődhet, hogy mindez most vele történik. Ha a teendőkre gondolunk – a legrosszabbkor. Ha a pillanatra koncentrálunk – igazságtalanul.

Mély víz. Nem csak úszóknak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.