galéria megtekintése

Méltányos

Az írás a Népszabadság
2014. 07. 05. számában
jelent meg.

A szerk.
Népszabadság

Magyarországon eljön a fair bankok korszaka – annyira megtetszett ez a mondat Orbán Viktornak, hogy egy hét alatt kétszer is elmondta.

A devizahitel-szerződések ügyében a bíróság tett igazságot, nem a kormány, és így is van rendjén

Azt kell hinnünk, a kormányfő annyira fontosnak tartja a fair play-t, hogy a foci és a banküzem után az élet minden területén érvényre akarja juttatni. Rögtön el is kezdhetné a saját szűken vett szakmájában, a politikában. Mert a Fidesz elmúlt négyéves tevékenysége ebben minden volt, csak nem fair.

 

Fent az erősebb erejét kihasználva úgy alakítja a szabályokat, azaz hajt végre egyoldalú szerződésmódosításokat, hogy az neki a lehető legkedvezőbb, a másiknak pedig a legkedvezőtlenebb legyen.

A zsákmánynak kinézett területek erőszakos bekebelezése, a közpénzek minden korábbinál pofátlanabb, már nem is leplezett osztogatása, a másként gondolkodók, a kritika módszeres ellehetetlenítése közepette tűzi zászlajára a kormányfő a fair jelszót.

Orbán azt reméli, hogy most eljön az a korszak, amikor az emberek végre úgy érzik, hogy nem mindig az erősebbnek van igaza. Mi is ezt reméljük. Csakhogy nap nap után látjuk azt, hogy hiába áll a gyengébb oldalán az igazság vagy akár a törvény is, a hatalom minden eszközzel érvényre akarja juttatni az akaratát. Bírók és alkotmánybírók döntése előtt akkor hajol meg, ha az őt igazolja, minden más esetben elsöpri az útjában álló akadályt.

A devizahitel-szerződések ügyében a bíróság tett igazságot, nem a kormány, és így is van rendjén. A kormánynak és a parlamentnek az (lenne) a dolga, hogy az így előállt helyzetben a szerződés két oldalán állóknak és a devizahitelek gazdasági hatását csak kívülállóként elszenvedőknek egyaránt fair törvényt hozzon.

A fair bankokkal egyszerre beköszönthetne a fair állam és fair kormány korszaka is.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.