galéria megtekintése

Melegedő, csalódással

Az írás a Népszabadság
2015. 01. 21. számában
jelent meg.


Tamás Ervin
Népszabadság

Sütő Kálmán budapesti hajléktalan nem csak a képviselői irodaház és a Parlament környékén árulta szellemes és kormányellenes szlogenekkel a hajléktalanok újságját, a Fedél Nélkült. Ott volt ő Alföldi Róbert hosszúra nyúlt hattyúdala idején minden előadás előtt a Nemzeti Színházhoz vezető sétányon is, rikkancs produkciója jól illett a hangulathoz: fogyott a lap rendesen.

Sütő most is tudta, hogy hol kell lennie. Ha sikerrel jár, ő lett volna hétfőn a huszonhatodik jelölt, aki nyilvántartásba vételét kéri a veszprémi időközi választásra. Ötszáz szignó az aláírásgyűjtő íven elég lett volna. Ha valahol, a képviselő-jelölti startnál abszolút esélyegyenlőség van, ezt fedezik fel egyre többen, s éreznek késztetést a nemes vetélkedésen való részvételre. Sütő Kálmán, társaival együtt nyilván a kampányhoz is kapott volna némi anyagi segítséget, üzenetnek pedig elég lett volna annyi, amennyit a lapot árulva mondani szokott. Kár, hogy füstbe ment a terv. Ritka pillanat lett volna ez az életében.

De vége, egy hajléktalan esetében nincs helye álmoknak. A merész vállalkozás már az első menetben kudarcot vallott, rengeteg ismeretlen pályázó, érdemben nem létező szervezet szedte össze az ötszáz aláírást – ő azonban még százat sem, pedig annak idején Veszprémben vették ki a manduláját. Ettől függetlenül hálás első ajánlójának, a város alpolgármesterének, aki a Fidesz színeiben lett volna az ellenfele, mégis az ívre kanyarította a nevét. A gesztus számára jelzi: nincs veszve minden, talán még a hajléktalanok, elesettek ügye sem.

 

Persze, esze ágában sem volt nyerni, de igazságtalan, ami vele történt. Tudja, hogy két jelölt között dőlhet el a győzelem, és hogy a kétharmad a tét. Van egy rendszeres vevője, aki elmagyarázta neki, miért jó a kormánypártnak a sok induló: a Fidesz törzsszavazói megingathatatlanok, az ellenfél tábora megoszlik, a rezsim pedig annyi aktivistát pénzelhet, amennyit nem szégyell, szégyenről pedig ebben a világban már rég nincs szó.

És akkor ő most mit csináljon? Pont ő fog kiállni a szemérmetlen trükkök, a pimasz, már a látszattal sem törődő manipulációk ellen? Pont az ő részvétele teszi majd nevetséges színjátékká ezt a voksolást? Vevőjének csak annyit felelt: a jelenlegi parlament sem különb ennél az időközi választásnál.

Most, hogy nem vehet részt rajta, még inkább így érzi. Tapolcán is indul.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.