galéria megtekintése

Meleg

1 komment

A szerk.

Nem kerültek közelebb az álláspontok a tárgyalásokon, de majd az utolsó nap megérkeznek az államfők, kormányfők, és átvágják a gordiuszi csomót – biztatták egymást hat éve a koppenhágai klímacsúcs résztvevői. Eljött az utolsó nap, megérkeztek a bölények, és nem állapodtak meg.

Párizsban nem akarták, hogy ez a forgatókönyv ismétlődjön: már a tárgyalások első napján mikrofonhoz szólították a világ legfontosabb vezetőit, hogy felajánlásaikkal erős politikai kezdőlökést adjanak a konferenciának. Pedig ahhoz már nem kell hatalmi szó, hogy tudjuk: a klímaváltozás megállítása nélkül keserű jövő – szárazság, háború és népvándorlás – vár az emberiségre.

Most már azt kell megmondani, ki milyen áldozatot vállal a jelenben a jövő megmentéséért. A politikusok azonban ehelyett arról vitatkoznak, hogyan nevezzék majd a konferencia záródokumentumát. Az amerikaiak ragaszkodnak hozzá, hogy hazai okok miatt ne „szerződésről" legyen szó. És nem ők az egyetlenek, akik belpolitikai terhek alatt nyögnek.

 

Minket különösebben nem érdekel, hogyan hívják majd azt a szöveget, amit aláírnak, ha végre kötelező és számon kérhető nemzeti vállalásokat tartalmaz. Régen az volt a gond, hogy a politikai vezetők nem adtak a konferencia elején felhatalmazást a bátor megállapodásra. Most már ennél sokkal sürgetőbb a kérdés. Az igazi baj az lesz, ha ez alkalommal a tárgyalások végén nem térnek vissza a legbefolyásosabb politikusok, és nem írják alá a megoldást hozó kompromisszumot.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.