galéria megtekintése

Megvédik

Az írás a Népszabadság
2015. 03. 30. számában
jelent meg.

2 komment


Tamás Gábor
Népszabadság

Van abban valami szívdobogtató, ahogy a kormányunk állandóan megvéd valamit. Különösen örömteli az erről szóló híradás, ha a legalapvetőbb nemzeti kincsünkről, a magyar termőföldről szól. Bizony a mi természetes úton gyarapíthatatlan, használatában korlátos, ám nemzeti létezésünk egyik fundamentumát megtestesítő termelőeszközről van szó.

Most éppen – vagy már megint – önként választott tágabb hazánk, az Európai Unió fordul ez ügyben ellenünk. Nemrég érkezett a hír, hogy a közösség támadja a másfél éve elfogadott földforgalmi törvényt, amit azonban a kormány kész minden elfogadott eszközzel megvédeni. Tegyük hozzá rögtön, ez magától értetődik. A magyar közhatalomnak elemi kötelessége, hogy a termőföldet, ezt a tényleg reprodukálhatatlan nemzeti kincsünket mind a spekulánsoktól, mind a természetkárosító módszerekkel gazdálkodóktól megvédje.

Csakhogy az a törvény, amely fölött most újra vita indul, nem védi meg. Az új szabályozás – és ezt a korlátozást támadja elsősorban az EU – a földvásárló számára szakképzettséget vagy hároméves, igazolt szakmai gyakorlatot, illetve legalább hároméves helyben lakást ír elő húsz kilométeres körön belül. Ez a közösségi érvelés szerint indokolatlan, csorbítja a szabad vállalkozás, letelepedés lehetőségeit.

 

Ám a szabályozás még e bírálat ellenére is számos kiskaput nyit. Elvileg például a földszerzés területi korlátokba ütközik, de a gyakorlatban kimutathatatlan, hogy egy vérbő, akár külföldi agrároligarcha pontosan melyik megyében mennyi földet is használ – az erre szolgáló, az adatok „egybegereblyézésére” alkalmas rendszer évek, évtizedek óta nem áll össze valamiért. Pedig a mai számítástechnikai háttérrel ez két-három napos munka lenne, az eredményben pedig végre „összeköszönne” egymással a földtámogatási nyilvántartás a határszemlék ellenőrzési adataival, netán az adóhatóság bevételi tételeivel.

Ehelyett mi bizottságokra bízzuk annak eldöntését, hogy az illető földszerzőjelölt valóban gazdálkodik-e, vagy csak amúgy is testes birtokát akarja szaporítani az adott falu határában. Ember nincs jelenleg, aki ezt érdemben ellenőrizni tudná, hiszen rokon is vehet a nevünkben földet, az pedig már nem számít „egy gazdálkodó egységnek”. A variációk száma szinte végtelen.

Kormányunk a közelgő uniós eljárásban legfeljebb saját jogalkotói tekintélyét védheti meg, a valós hazai földforgalom viszonyait aligha. Azokat ugyanis mindenféle tiltás ellenére a pénz nyers és nagyon hatékony szabályai alakítják. Az összes akciózó kormányzati szándék ellenére itt egyetlen zsebszerződési ügyet sem derített fel és ítélt el még senki. Nehezen hihető, hogy egy valódi oligarcha ne tudná, hogyan lehet kijátszani az elvileg szigorú földhasználati korlátozásokat. Nem egy, nem is két cég lesz itt még tíz múlva is, amely többet használ az elvileg merev határként kijelölt 1200 hektárnál. Ezt a kijátszható szabályozást akarja megvédeni a kormány. Lelke rajta.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.