galéria megtekintése

Megvédik

Az írás a Népszabadság
2014. 06. 13. számában
jelent meg.

A szerk.
Népszabadság

Két gyomrost is kapott tegnap a kormány a paksi atomerőmű bővítésével kapcsolatban. Egyre valószínűbb, hogy az „évszázad beruházásából” az évszázad blamázsa lesz. A régi erőmű 2003-as üzemzavara során megsérült üzemanyag-kazettákat a jelek szerint nem fogják tudni Ukrajnán keresztül Oroszországba szállítani (egyrészt a háború miatt, másrészt pedig azért, mert a Majakban tervezett „reprocesszálás” az EU fogalmai szerint inkább elásásnak minősül, így nem kaphat engedélyt).

Ez a fiaskó a bővítésre is hatással lehet, mivel az új blokkok sugárzó hulladékát is oda szeretnék kijuttatni. A zöldek pedig eljárást indítottak – szintén Brüsszelben –, mivel a bővítési projekt finanszírozása az uniós jog szerint tiltott állami támogatásnak minősül. Ez a procedúra a beruházás felfüggesztéséhez és a tiltott támogatás – vagyis az addig felvett hitel – visszafizettetéséhez is elvezethet.

Mielőtt valaki belekezdene a szokásos mantrába, hogy itt már megint Magyarország ellen áskálódnak, szögezzük le: semmilyen érdekünk nem fűződik ahhoz, hogy legyen olyan atomerőművünk, amelynek hulladékától csak kockázatok árán, mások életét és a környezetet veszélyeztetve lehet megszabadulni. (Majak a Föld egyik legszennyezettebb területe, ahol az emberek az orosz átlagnál is sokkal rövidebb ideig és sokkal rosszabbul élnek.)

 

Ahhoz pedig végképp nem fűződik érdekünk, hogy ez a nukleáris üzem a magyar állampolgárok adójából létesüljön és működjön. Mert nem az a szégyen, hogy ez ellen az agyrém ellen valaki fellép, hanem az, hogy az adófizetők érdekeit a saját kormányunk ellenében néhány civil szervezetnek – és végső soron az Európai Uniónak – kell megvédenie.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.