galéria megtekintése

Megtörtént

9 komment


Hargitai Miklós

„Soha nem történhet meg többé, hogy politikai parancsra a magyar rendőrség békés, törvénytisztelő emberekre támadjon" – ez a kiváló, minden tisztességes magyar ember által osztott gondolat olvasható a jelenlegi kormánypárt választási ígéretcsomagjában. A vonatkozó fejezetet – „Itt az idő, hogy újra rend legyen az országban!" – egy Lázár János nevű ígéretes politikus írta.

Nem tudjuk pontosan, mi a véleménye arról ami most a Városligetben történik, bár Lányi Andrásnak, az egyik ligetvédőnek címzett minapi levele nem sok teret hagy az illúzióknak: még mindig arról beszél, hogy a park területe tulajdonképpen megnő a Nyugati mögötti zóna bezöldítésével, ám szót sem ejt arról a képtelenségről, hogy miért vágnak ki fákat az egyik helyen, és miért­ ültetnek fákat a másikon, ahelyett, hogy ami él, azt életben hagynák, és a növények helyett inkább az új múzeumokat vinnék a felszámolandó rozsdaövezetbe.

Az a helyzet azonban, hogy szerdán reggel a kormány 250 rendőrt küldött pár tucatnyi békés civilre, miközben a ligeti tiltakozók jogszerűen, egy bejelentett és a rendőrség által tudomásul vett demonstráció miatt tartózkodnak a helyszínen, a bontók viszont, akiknek az érdekében a karhatalom fellépett, semmilyen papírt, építési naplót, bontási engedélyt stb. nem mutattak fel igazolandó, hogy joguk van ott lenni – csak egy jegyzői határozatot, ami a birtokvédelem összes tartalmi és formai kellékének híján volt. Nem szerepelt benne például, hogy kik ellen kérik a birtokvédelmet. Egy ilyen papír jogállamban nem jogosít senkit semmire, egyéb helyeken viszont bárkivel szemben felhasználható. Innen pedig szinte mindegy is, hogy mit gondolunk a Liget Budapest projektről: hiába mondja azt Baán­ László­ miniszteri biztos, hogy helyreállt a jogszerű állapot, a valóságban most billent csak meg igazán. Szerda reggeltől ugyanis a jog áll szemben a jogtalansággal, és ha a rendőrség nyíltan az utóbbi oldalára áll, akkor sokkal nagyobb a baj néhány száz fa elpusztításánál, pedig Budapest jelenlegi kopár állapotában már a tömeges fanyűvés is elég ok lenne a kesergésre.

 

A demonstrálók és a rendőrök fellépése közötti nyilvánvaló és indokolatlan aránytalanságot mindenki érzékelte, aki a helyszínen volt, és – mivel kellő számú kamera rögzítette – képernyőkre is került a lényeg. Ország-világ láthatta: valami másról van itt szó, mint a tartalmi értelemben hasonló módszerekkel véghezvitt Kossuth téri vagy József nádor téri tarvágásoknál. Ezúttal mutatkozik ugyanis egy erőszakmentessége ellenére is nagyon határozott polgári ellenállás – komoly kontrasztban a fekete ruhás verőemberek és az egyenruhás rendőrök aktivitásával – amiről még mindig nem tudható ugyan, hogy tart-e valahová, de legalább időben megszerveződött, és a napok-hetek-hónapok múlásával nem tompul, hanem inkább izmosodik, lehetetlenné téve, hogy az állam direkt konfrontáció nélkül érvényesítse a politikai akaratot az állampolgárokkal szemben.

Éppen ez az, amit eddig a kormány az erőpolitika megszállottjaként is igyekezett legalább a látszat szintjén elkerülni – és ez az, ami mégis kikerülhetetlenné válik mindig, ha a hatalom és a tekintély fontosabb lesz annál, amit az emberek jól láthatóan szeretnének.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.