galéria megtekintése

Megint Walesa

2 komment


Miklós Gábor

A tavaly novemberben meghalt Czeslaw Kiszczak megvetette Lech Walesa gdanski villanyszerelőt. Visszamaradt iratai tanúsága szerint többször kis csirkefogónak nevezte. Kiszczak életét a hírszerzésben és a kémelhárításban töltötte. Lenézte az ügynököket, „titkos munkatársakat", akiket az ő emberei megtörtek, felhasználtak, sokszor megaláztak, aztán eldobtak. Walesát is együttműködési papír aláírására kényszerítették.

A jelek szerint azonban a hajógyári munkás megszabadult ettől a köteléktől, szabad szakszervezeteket szervezett, és 1980 augusztusában a legteljesebb szocializmus világában sikeres sztrájk élére állt. Óriási hazai és nemzetközi tekintélyt szerzett ezzel. Ezt tovább erősítette, amikor sikerült létrehoznia a Szolidaritást a pártállamban. A Nyugat tapsolt, a Kelet botrányt kiáltott.

Nem különösebben művelt, sokgyerekes, falusiasan vallásos munkás volt Walesa, aki megérezte országa és munkástársai akaratát. Elég eszes volt ahhoz, hogy nála műveltebb emberektől, értelmiségi ellenzékiektől kérjen tanácsot. A politikai pályája göröngyös. Minimum ellentmondásos. Ezzel együtt Walesa jelkép. Szobor. Vasember, ahogy Andrzej Wajda filmje nevezte. Valószínű botlásáról, az 1970-es beszervezéséről a rendszerváltás előtt is beszéltek varsói tudósítói körökben. Ezzel együtt tekintélyét senki sem vitatta. Azt sem, hogy nélküle nincs Lengyelországban „kibontakozás”. Lett is 1989-ben. Ebben Walesának és Kiszczaknak is főszerepe volt. A kerekasztal, amelyhez leültek, a békés megoldások jelképe lett. Nagyon sok helyen szükség lenne ma is erre a bútordarabra.

 

Most, hogy Kiszczakék szekrényéből kidőltek a régi papírok, az ember azon gondolkozik, mire jó ez. A most hatalomra jutott jobboldalnak valamire biztosan. Húsz éve hadakoznak Walesával, azzal a demokratikus piacgazdasággal, amelyet a kilencvenes években létrehoztak. A Kaczynski ikrek Walesa körül sertepertéltek, amikor azzal véltek hatalomra jutni. Majd összevesztek vele, amikor a Nobel-díjas politikus nem vált bábbá kezükben. A Szolidaritás alapítója immár egy évtizede kivonult az aktív politikából, de célpontja lett a lengyel szélsőjobboldalnak, az idegengyűlölő Nyugat-ellenes erőknek.

Walesa öntörvényű személyiség, de demokrata. A lengyel szélsőjobboldal nem az. Azon van, hogy lerontsa hazája évtizedek alatt kivívott jó hírét, tekintélyét, bemocskolja a sikereket, amelyeket az ország elért. Ehhez jelképeket kell ledönteni. Kiszczak felesége éppen jó időben bukkant fel a papírokkal. (Meglátjuk, hogy az Orbán-világ mit kezd Nagy Imrével és a baloldali gyökerű harcostársaival az idei jubileumi évben.) Lengyelországban most az egykori rendszerváltókat és az általuk megalapított rendszert akarják diszkreditálni. Walesát és harcostársait akarják kitörölni a történelemből. A lengyel nyelvű csatornasajtóban azt követelik, hogy adja vissza a Nobel-békedíjat. A bálvány ledöntésével a kerekasztalnál létrejött demokratikus rendszert akarják tekintélyelvűre cserélni. Bejön-e nekik?

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.