galéria megtekintése

Megint itt egy frász

9 komment

A szerk.

Orbán Viktor minden blazírtsága ellenére a kormány hegyeket mozgatott meg, hogy javítsa amerikai imázsát. Végre az ottani ízlést és szokásokat ismerő, profi nagykövetet küldött ki, és forintmilliárdokért bérelt föl lobbicégeket. Ám se Szemerkényi Réka, se Fellegi Tamás, se Habony Árpád, se Connie Mack IV. nem tudta elérni, hogy washingtoni körökben barátságosan tekintsenek Orbán illiberális demokráciafelfogására. ­Rossz árut nem könnyű eladni.

A Wilson Központ már annak távoli lehetőségétől is megijedt, hogy Orbán esetleg felbukkan az 1956 60. évfordulója alkalmából tartandó történészkonferencián. Azt sem akarta, hogy Budapestről az utolsó pillanatban Schmidt Máriát vagy egy hozzá hasonló kollégát küldjenek a nyakukra.

Arról nem is beszélve, hogy az utóbbi években nem bukkantak fel különösebb új tények, nem születtek korszakos történelmi munkák, amelyek szakmai értelemben indokolnák a rendezvényt. Az évforduló sovány ürügy. Kilóg a lóláb: a magyar diplomácia csupán platformot akart teremteni az orbáni politika és történelemszemlélet propagáláshoz.

 

Ehhez nem könnyű Amerikában partnert találni. Még akkor se lenne az, ha Orbán ellen tudott volna állni a kísértésnek, és tusványosi beszédében nem tört volna lándzsát a szívének oly kedves Donald Trump mellett. Talán nem figyelt oda, talán nem értette, hogy a Republikánus Párt jelöltjét saját oldalának külpolitikai szakértői sem tekintik alkalmasnak az elnökségre.

A miniszterelnök ezekben a kérdésekben se közvetlen tanácsadóitól, se a diplomáciától nem várhat segítséget, ahhoz normálisabb (káder)politikára lett volna szükség. A helyzet pedig gyorsan még rosszabbra fordulhat. Hillary Clinton Barack Obamánál aktívabb lenne Európában, és amennyire tudni lehet, Orbán különben is  a begyében van.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.