galéria megtekintése

Megingott tekintély

Az írás a Népszabadság
2014. 05. 20. számában
jelent meg.


Miklós Gábor
Népszabadság

Háromszáznál több halottja volt a múlt heti török bányaszerencsétlenségnek. De lehet, hogy még ennél is eggyel több – maga az ország miniszterelnöke, Recep Tayyip Erdogan és kormánya formálisan nem felelős ezért a szörnyű balesetért. De egyre többen kérdezik meg, hogy vajon maga a rendszer nem részese-e a tragédiának. És felvetik azt is: mi az oka, hogy Törökországban arányosan hétszer annyi a halálos bányászbaleset, mint a sokkal több szenet kitermelő Kínában.

„A miniszterelnök úr nem akart megütni, nem szándékosan vert pofon”

Amikor Törökországról van szó, lehetetlen nem megemlíteni: Erdogan 11 éves kormányzása alatt töretlen a gazdasági fejlődés, növekszik az ország teljesítménye. Általában véve javult a törökök életszínvonala, sőt erősödtek bizonyos demokratikus intézmények is, a parlamenti demokrácia szilárdnak látszik. Pedig korábban mindenki rejtett katonai diktatúraként emlegette ezt a muzulmán országot.

 

Miért van mégis, hogy az utóbbi években egyre többen látják úgy, hogy a rendszer veszít dinamizmusából, repedezik támogatottsága? Ezzel együtt Erdogan fellépése, kormányzási módszere is egyre inkább hasonlít a tekintélyelvű vezérekére.

Törökországban az Erdogan-kormány privatizálta a bányákat. A tulajdont vagy az üzemeltetési jogot a kormánypárthoz közeli vállalkozóknak adták.

Elfogadták, hogy a jövedelmezőség a cél, s az állam szinte kivonult az ellenőrzésből. Ezt egy vezető török bányaműszaki szaktekintély mondta a Hürriyet című lapnak. A kormányzat teljes tekintélyével a bányatulajdonosok mögé állt, megakadályozták például egy hónapja, hogy a parlamentben vita legyen a későbbi szerencsétlenség színhelyéül szolgáló bánya állapotáról.

A török államot és gazdaságot átszövő kapcsolati hálókról, a korrupció méreteiről árulkodik az emiatt december közepén kirobbant, tömegmegmozdulásokhoz vezető botrány is. Erdogan ugyan mindent megtesz azért, hogy elfojtsa a tiltakozást, de adatok bizonyítják: pártja és kormánya az ő népszerűségének és hatalmának védelmében zsebre teszi az országot. És a korrupciós vádak elérték az Erdogan családot is.

A Soma-bányában történt tragédia színhelyére sietett másnap a miniszterelnök. Ott gyorsan kiderült, hogy mennyire érzéketlen. Azzal vigasztalta a bányászokat, hogy a hasonló esetek elkerülhetetlenek, ilyen a bányászsors, így volt ez az ipari forradalom idején Angliában is. Ez áligazság.

Bejárta viszont a világsajtót egy megkérdőjelezhetetlen kép, amelyen egy kísérője megrugdal egy gyászolót, akit rendőrök fognak le, szolgáltatnak ki neki. Erdogan is kifordult magából, amikor a gyászolók kifütyülték, autóját megrugdalták.

„Ha kifütyülsz, pofon verlek!” – kiáltotta oda egy tiltakozó gyászolónak. És meg is tette – rögzítették a kamerák. Diktatúrákban szokásos módon az esetet nem ő, hanem a megpofozott férfi magyarázgatta a sajtónak. „A miniszterelnök úr nem akart megütni, nem szándékosan vert pofon.” Még vannak megrettenthető emberek, még áll a rendszer. De a tekintély megingott.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.