galéria megtekintése

Megérdemelték

10 komment


Révész Sándor

Vége a gyülekezési jognak. Az történt, amit mindenki akart. Az idealista balfácánnak nézett realisták, az emberi jogok következetes védelmezői kivételével.

Mindenki a sunyiság uralmát akarta. Azt, hogy a gyakorlatban megtehesse, amivel elvileg nem ért egyet. Ez a „pragmatikus" politizálás lényege. A „pragmatikus" balfácánok soha nem hiszik el az emberi jogok realista harcosainak, hogy visszakapják kamatostul, amit mások szabadsága ellen tesznek. Hogy velük is megteszik majd. Hogy a kis elvtelenségekből nagyok lesznek. Hogy az a slippery slope, a csúszós lejtő tényleg lejt, tényleg csúszik, és ők fognak lecsúszni.

A rendszerváltás óta egy kormányzó erő sem mert előállni azzal, hogy a hatóságai politikai alapon dönthessék el, hol, mikor, ki tüntethet s ki nem. De mindegyik törekedett rá, hogy így legyen. A törvényt senki nem akarta úgy módosítani, hogy politikai alapon tilthasson mindent, amit politikai alapon tiltani kíván, de mindenki próbálta úgy alakítani a törvényt és/vagy a gyakorlatot, hogy a politikai okot technikainak vagy alkotmányvédőnek álcázva ezt megtehesse. Úgy, hogy nyilvánvaló legyen a tartalmi ok, csak jogilag ne lehessen megfogni. Ennek a nyílt sunyiságnak nevelőereje van. A jogtudatról leneveli, a sunyiságra ráneveli a népet. A „pragmatikus" politikus ilyen népre vágyik. Most már a legátlátszóbb és legabszurdabb ürüggyel is meg lehet fosztani a gyülekezés jogától bárkit. Ezt a joghalált az alkotmánybírók helyét bitorló szolgalelkek szentesítették: Ahol emberek léteznek, ott nem tüntethetnek, ha a hatalom nem akarja. Ennyi.

 

Az ellenzék most egységesen hőbörög. De 1999-ben nekiugrottak az Orbán-kormánynak, amiért nem tiltotta be a nácik tüntetését, holott a közösen elfogadott és fenntartott kétharmados törvény semmilyen tartalmi okokra hivatkozó tiltásra nem nyújtott lehetőséget. Viszont Kövér László rögvest beígért egy törvénymódosítást, miszerint a rendőrség betilthatja a „láthatólag" szélsőséges csoportok tüntetését. És persze a nyilas terrort pártoló tollforgatón kívül mindenkinek van rá esélye, hogy Kövér szélsőségesnek lássa.

2003-ban a Medgyessy-kormány hatóságai sorozatban hozták a tiltó határozatokat nevetséges ürügyekkel. De a balszéli tüntetők is rugdosták a kormányt, miért engedi, hogy a jobbszélről is tüntessenek az iraki háború ellen? „Az antifasiszta demonstrációt szervező politikai erők... módszeresen kicselezték a gyülekezési törvény előírásait. Újdonságként tűnt fel a közterület-használat mint a gyülekezési jog korlátja, a liberális új generáció nagyobb dicsőségére." Ezt írta akkor Schiffer András, és igaza volt. „Van ennek az országnak egy tisztességes gyülekezési törvénye, legyünk rá büszkék újra, és ne hagyjuk, hogy mindenféle policáj csizmája tiporja megint!" Így kezdődött a Magyar Narancs szerkesztőségi cikke. Akkor az MSZP-s igazságügy-miniszter készített elő törvénymódosítást, miszerint a rendőrség dönthette volna el, nincs-e a tüntetésnek alkotmányellenes célzata. Mit ne lehetne most ezzel a törvénnyel és ezzel az alaptörvénnyel betiltani?! 2006-ban a liberális főpolgármester közlekedési táblákkal akadályozta meg a traktoros tüntetést, s fővárosi (!) engedélyhez kötötte a gyülekezési jog tényleges gyakorlásához szükséges pódiumépítést és hangosítást. Merné ezt Tarlós?

Most aztán mindenkinek van oka a tiltakozásra. De kinek van hozzá hitele és erkölcsi alapja?

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.